“Žensko preduzetništvo kroz nove tehnologije“

Više novca za žensko preduzetništvo

0 0
Read Time:3 Minute, 20 Second

Podrška i subvencije za žensko preduzetništvo u Vojvodini. Jačanje ekonomije kroz inovacije i digitalizaciju kroz subvencije.U Pokrajinskoj vladi održana svečana ceremonija uručenja ugovora korisnicama sredstava po Javnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu. Sve u cilju subvencionisanja nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera ili usluga. Radi inoviranja i digitalizacije procesa proizvodnje, marketinga i trgovine u 2023. godini.

Ovogodišnji konkurs, koji sprovode Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kabinet potpredsednika Pokrajinske vlade i Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, opredelio je ukupno 8,5 miliona dinara za podršku ženskom preduzetništvu. Reč je o važnom segmentu razvoja privrede i preduzetništva u AP Vojvodini.

Tokom ove godine, sredstva su dodeljena za 73 žene preduzetnice koje posluju na teritoriji AP Vojvodine. Ugovore su uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.Kao i direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić.

Ćurćić: Žensko preduzetništvo je jedan od prioriteta

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić je istakao da je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, čiji je predsednik, formiran 2020. godine. Kao i da je žensko preduzetništvo jedna od prioriteta kojima se bave.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti prepoznali su da je jedna od ključnih tema upravo žensko preduzetništvo. Činjenica da ste se okupili u ovolikom broju potvrđuje da Pokrajinska vlada i Sekretarijat za privredu jesu potpuno posvećeni ženama preduzetnicama.Kao i njihovom obavljanju poslova i delatnosti kojima se bave. Da je javni konkurs uspešan govori kolika je utrošenost sredstava. Te je ovaj javni poziv 100 odsto uspešan, usled 100 odsto utrošenih sredstava“, rekao je potpredsednik Ćurčić.

Izdvojeno 8,5 miliona dinara

Prema statistici koja se odnosi na sam javni poziv, potpredsednik Ćurčić je istakao da je od ukupno 8,5 miliona dinara, 2,5 miliona dinara opredeljeno za tekuće subvencije. Dok je šest miliona bilo namenjeno kapitalnim subvencijama, a sredstva su se odobravala po principu refundacije.

Više novca za žensko preduzetništvo. Ivanišević uručio ugovore.
Više novca za žensko preduzetništvo. Ivanišević uručio ugovore.

„Ukupan broj prijava na javni konkurs iznosio je 159 prijava. Od čega je bilo sredstava za 54 prijave za kapitalne subvencije, tačnije kupovinu mašina, odnosno opreme. Kao i 19 prijava za tekuće subvencije namenjene za usluge. Ukupno zahtevana sredstva po prijavama za kapitalne subvencije iznosile su nešto manje od 17 miliona dinara po 121 prijavi. Dok je za tekuće subvencije zahtevano malo preko 5 miliona dinara po 38 prijava. Od ukupnih prijava, nepotpunih je bilo ukupno 83“, rekao je Ćurčić. On je dodao da je više od 50% prijava bilo nepotpuno. Te je neophodno raditi na edukaciji preduzetnica i onih koje žele da to postanu.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već dugi niz godina sprovodi programe i mere namenjene preduzetništvu, a posebno ženskom preduzetništvu.

Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević često ističe da mu je želja da se preduzetništvo ne deli na osnovu pola. Ali takođe prepoznaje potrebu da se preduzetnicama pruži adekvatna institucionalna podrška kako bi ostvarile svoje preduzetničke ideje. Preduzele korak napred i postale ekonomski osnažene, jačajući tako svoj položaj u društvu.

Ivanišević: Preduzetništvo je stvar odluke, a ne pola

„Nikada do sada, Pokrajinska vlada nije imala tim ljudi koji se posebno bavi ženskim preduzetništvom. To pokazuje koliko nam je apsolutno važno da prestanemo da govorimo o ženskom preduzetništvu, romskom preduzetništvu, omladinskom preduzetništvu. Nego da svi koji žele da se bave preduzetništvom shvate da je to šansa ili mogućnost. Da li će neko biti preduzetnik ili preduzetnica zavisi od osobe. Preduzetništvo nije stvar pola, vere, rase ili bilo kakve druge orijentacije, već odluke osobe da postane preduzetnik“, istakao je Ivanišević.

Takođe je naglasio da je opšte poznato da određene kategorije stanovništva trebaju pomoć i institucionalnu podršku. To je i jedan od razloga za poseban naglasak na pružanju pomoći ženama koje se odvaže da postanu preduzetnice. Reč je o uspehu s obzirom na sve obaveze koje tradicionalno društvo nameće kao njihovu ulogu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %