Orao krstaš primećen u Vojvodini.
Ekologija

Za naše krstaše, kampanja u Srbiji

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

„Za naše krstaše“, naziv je kampanje za prikupljanje novčanih sredstava za dalji rad na opstanku orla krstaša. Ova impozantna ptica grabljivica koja se nalazi na našim nacionalnim obeležjima je na ivici opstanka.

Od 2016. godine, kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je zajedno sa partnerskim organizacijama, brojnim volonterima, saradnicima i aktivistima ulagalo napore da se ova vrsta oporavi. Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para. Postavljane su metalne platforme za gnežđenje krstaša. Zatim, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta. Uloženi napori su dali rezultate, pa sada, na početku 2023. imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša! 

Broj je ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali. Postoje brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša. Oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije. Kako bi prikupili sredstva neophodna za dalji rad na zaštiti, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je veliku kampanju. 

Za naše krstaše kampanja DZZP

„Krstašima je pomoć neophodna. U to smo se uverili još 2016. tada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo. Ono je zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima. Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara. Verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji“ kaže Uroš Stojiljković, koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Krstašu prete ubijanje i trovanje, nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu. Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja.Kao i odgoja mladih od marta do avgusta meseca. Novčana sredstva su neophodna upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni.

Neophodna je novčana pomoć koja će biti iskorišćena za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci. U teškim terenskim uslovima, te je neophodno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša. Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelitsko praćenje.Pomoću njih će čuvari moći momentalno da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini putem sajta donacije.rs . Kao i direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %