Ubistva porodice Salma.
Aktuelno

Nerešena ubistva na severu Srbije

0 1
Read Time:3 Minute, 30 Second

Nerešena ubistva na severu Srbije i dalje su pod velom misterije. Ko je i zašto ubio porodicu Salma iz Horgoša?Zbog čega je svirepo ugašen život Milice Barašin iz Subotice?.Samo su neka od pitanja na koja se nema odgovor.

U Horgošu je pre 18 godina  pobijena šestočlana porodica Salma. Ubice do dan danas nisu pronađene.Na rasvetljavanju slučaja zajednički su radile srpska i mađarska policija. Danas, u toj kući živi Ilonka Gazdak, rođena Salma koja je bila nećaka Jožefa. Živi sama sa svojim uspomenama.

“Sećam se da sam tada gledala televiziju sa suprugom i videli smo na vestima da izveštavaju da je ubijena porodica Salma. Pitala sam supruga da nije to moj stric i brat. Odmah smo krenuli. Sve je bilo puno policije i nisu nam dali da uđemo. Tri meseca nisam mogla da uđem u kuću u kojoj se dogodio zločin”, seća se Ilonka Gazdak.

Ubistva su se dogodila hladnim i vatrenim oružjem

U prizemnoj kući u kojoj su živeli, Jožef Salma (69) ubijen je s više uboda nožem, kao i njegova supruga Jolan (65).Njoj je i prerezan grkljan. U istom dvorištu u kući s potkrovljem njihov sin Nandor (40), snaja Neli (34) i njihovo dvoje dece David (13) i Beti (9) ubijeni su iz blizine po jednim metkom iz pištolja kalibra 7,65 milimetara.

Stravični zločin i šest beživotna tela otkriveni su tek nedelju dana kasnije. Ubistvo se dogodilo 24.januara 2005.godine, a prvog februara su pronađena tela. Trećeg februara je porodica sahranjena.

“Šta da kažem.O njemu imaju svi samo reči hvale. Jošef je meni bio stric, ali kao otac. Bio je visok, jako vredan. Imao je zemlje u Srbiji i Mađarskoj, a opet je išao i u nadnicu. Jako mi je teško. Sada sam nasledila kuću i u njoj živim sama”, kaže naša sagovornica.

Jožef je bio vredan i dobar čovek

Da se podsetimo, tog kobnog dana vrata kapije su otključana, jer je Jožef nikada nije zaključavao vrata. Kada su nakon nedelju dana pronašli tela, u jednom momentu su čuli zvuk, neko je rekao ima preživelih.Međutim, na žalost niko od ukućana nije preživeo nego, ljubimac porodice Salma njihov pas.

Kasnije su pojedini mediji objavljivali da je porodica imala dijamante i da je to razlog. Zatim da su se zamerili nekoj političkoj strukturi. Međutim, nije precizirano da li se odnosi na našu zemlju ili Mađarsku. Pričalo se svašta, ali jedno je sigurno da su ubijeni iz koristoljublja.

“Moj stric i brat nikada se nisu bavili politikom. Stvarno ne znam šta bih rekla, kome su oni smetali”, pita se Ilonka.

U jednom danu tri generacije su nestale. I nakon 18.godina niko nema odgovor na pitanje: Zašto?, koje Ilonka postavlja.

Predmet je u nadležnosti Specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala u Beogradu.

Ubijena devojka nedaleko od kuće

Isto tako, 7.oktobra navršiće se 13 godina od svirepog ubistva Milice Barašin (16). Njeno ubistvo je isto misterija, a sa početne tačke nije se mnogo odmaklo. Njena majka, Svetlana Simendić skoro da je izgubila nadu da će ubica ikada biti pronađen. Istraga je još u toku.

Milica Barašin, čiji je život tako svirepo prekinut, maštala je da bude manekenka ili modna kreatorka. Nedostatak motiva za ovo svirepo ubistvo jedan je od glavnih razloga zbog kojeg policija tapka u mestu. Iako je više puta naglašeno da je ovo jedan od prioritetnih slučajeva, ne samo u Subotici nego i u zemlji, ubica još uvek nije pronađen.

Na mestu gde je pronađeno beživotno telo devojke porodica, prijatelji i drugari ostavljaju cveće i pale sveće.

Podsetimo, 7. oktobra 2010. godine pronađeno je telo maloletne devojke, Milice Barašin (16) pored pruga na Zorci, na putu između ulica 27. marta i Grabovačke. Ubica još uvek slobodno šeta, a nada da će jedan od najsvirepijih zločina u Subotici biti rešen polako nestaje.

Da podsetimo, u  svojoj porodičnoj kući ubijena je Piroška Ševarac, nekoliko godina ranije pčelar Aleksandar Kapor, zatim krznar Imre Osvald.  Svi oni su ubijeni u svojim kućama na svirep način, a ubice nisu pronađene.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
50 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
50 %
Surprise
Surprise
0 %