Povređeni ris se vraća kući.
Ekologija

Povređeni ris se vraća kući

1 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Povređeni ris vraća se u svoje prirodno stanište. Reč je o mužjaku risa (Lynx Lynx), koji je polovinom novembra prošle godine pronađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap. Oporavljen je i biće vraćen u svoje prirodno stanište, na području NP Đerdap, u petak 3. februara.

Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa.

“Reč je o  mužjaku starom  između pet i sedam godina. Njega je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali. Brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park Đerdap, u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom. Povređeni ris je transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć”, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Ris se markira

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je dozvole za markiranje risa i Rista, kako su ga nazvali stručnjaci NP Đerdap.Biće  prva jedinka risa koja će biti praćena na ovaj način u Srbiji. Ris Rista nosiće GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana. Dobijeni podaci koristiće se i za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji. Područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, pored predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP Nacionalni park Đerdap, prisustvovaće vraćanju jedinke risa u prirodno stanište.

Stanište Evroazijskog risa

Evroazijski ris ima veoma veliki raspon koji se proteže od zapadne Evrope do centralne Azije. Međutim, njegov prvobitni opseg se značajno smanjio tokom poslednjih nekoliko vekov. U centralnoj Evropi samo su preostale populacije preživele progon od strane ljudi. Velika populacija još uvek postoji u baltičkim zemljama iu Skandinaviji, kao i na Karpatima.

Balkanski ris (Link link balcanicus) je retka podvrsta evroazijskog risa. Smatra se da je sada ostalo manje od 50 jedinki. Kao takav, balkanski ris je jedna od najređih mačaka na svetu. Njegov raspon je ograničen na jugozapad Balkana. Međutim, uništavanje staništa i direktan progon.

Stanište risa čine velike površine šume koje mu pružaju dovoljno pokrivača za lov. Kao i veliku zalihu plena. Međutim, risovi su u stanju da se snađu i po našem kultivisanom pejzažu.Ponekad će loviti na rubu šume gde graniče sa livadama i poljima.

Mačke su usamljene životinje čije veoma velike teritorije mogu pokriti. I do nekoliko stotina kvadratnih kilometara. Za razliku od vukova, risovi nisu skloni da migriraju na nove teritorije. Samo će mužjaci povremeno preduzimati duže migracije. Nefragmentirani pejzaži i obilje hrane su stoga osnovni preduslovi za opstanak risa.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %