Slika sa lica mesta curenja amonijaka.
Ekologija

Do curenja amonijaka došlo je u Pančevu

1 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Do curenja amonijaka došlo je u Pančevu iz cisterne koja se nalazila u krugu fabrike „Saga“, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu.Auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog koloseka. To nije javna pruga već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo.

„Dana 12. januara 2023. godine u 22:32 časova usled čega je došlo do trovanja desetak ljudi, koji su zbrinuti u Opštoj bolnici Pančevo. Pušteni su na kućno lečenje i dobrog su opšteg zdravstvenog stanja“, navodi se u saopštenju.

Na lice mesta izašli su pripadnici Policijske uprave Pančevo, inspektor zaštite na radu i pokrajinski inspektor za ekologiju. Onisu su specijalnim uređajem izvršili merenje koncentracije i utvrdili prisustvo amonijaka.

O događaju je obaveštena dežurna zamenica OJT Pančevo koja je naložila da se obezbedi mesto događaja. Da se zabrani pristup neovlašćenim licima u krugu detekcije amonijaka i da se izvrši evakuacija svih lica u blizini.

Dežurni zamenik Osnovnog javnog tužioca Pančevo je izašao na lice mesta, uviđaj je u toku.

Utvrđuje se odgovornost zbog curenja amonijaka

O utvrđivanju odgovornosti lica za navedeni događaj, javnost ćemo naknadno obavestiti, navodi se u saopštenju.

„Do curenja je došlo na parkingu firme Saga. Auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog koloseka koji nije javna pruga već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo“, saznajemo od nadležnih.

Intrevencija policije i vatrogasaca je završena, a vatrogasci i dalje dežuraju na mestu incidenta. Prema rečima nadležnih, nema opasnosti po građane.

Hitnoj pomoći javilo se nekoliko građana zbog problema sa disajnim organima. Niko nije imao trovanje.Prema rečima načelnika hitne pomoći dr Zorana Manasijevića desetak osoba je prevezeno u Opštu bolnicu u Pančevu, ali su svi pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

PR Opšte bolnice Pančevo dr Slađana Kovačević rekla je da su svi pacijenti zbrinuti i da se osećaju dobro.Amonijak se ne oseća u vazduhu, a uskoro će početi i uviđaj stručnih službi.

Sve nadležne službe utvrđuju koliko šteti okolini

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović rekao je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u Pančevu zaustavili curenje amonijačne vode. Ona je još sinoć iscurela iz kamiona cisterne parkirane u pančevačkom naselju Topola. Policija  obezbeđuje mesto akcidenta. On je u izjavi za Tanjug dodao da su republička i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine noćas izašle na teren i da se utvrđuju sve činjenice ovog incidenta. Uključen je i Zavod za javno zdravlje Pančevo. Oni utvrđuju kolike su količine amonijačne vode iscurele i kakvo je trenutno stanje životne sredine u tom delu Pančeva.

Dujanović je potvrdio da se 10 građana Topole javilo lokalnoj Opštoj bolnici sa disajnim tegobama. Međutim, niko nije teže povređen. Naveo je da je sreća u ovom akcidentu to što amonijačna voda sadrži niže koncentracije amonijaka. Cisterna je sa parkinga kompanije „Saga“ u Topoli trebalo da nastavi put do fabrike cementa u Popovcu. Njima je amonijačna voda bila namenjena, rekao je Dujanović.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %