Mesto gde je iscurila amonijačna voda.
Ekologija

Zbog curenja amonijačne vode hapšenja

2 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Zbog curenja amonijačne vode osumnjičeni i uhapšeni vlasnik i vozač kamiona-cisterne. Da podsetimo, 12. januara u Pančevu procureo amonijačni-rastvor i zbog toga su uhapšeni. Sumnja se da su izazvali opštu opasnost i oštetili životnu sredinu, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu.

Kako se 13. januara navodi u saopštenju tužilaštva, privedeni su odgovorno lice firme „Saga“ S.K. i vozač N.B. i njima je određeno zadržavanje od 48 časova.

„Dežurna zamenica OJT Pančevo je nakon izvršenog uviđaja naložila je da se prema S.K. i N.B. odredi zadržavanje u trajanju od 48 časova. Kao i da se uz krivičnu prijavu privedu i saslušaju u svojstvu osumnjičenih za izazivanje opšte opasnosti i zagađenja životne sredine. Uviđaju su su prisustvovali Pokrajinski i Republički inspektor za zaštitu životne sredine. Zatim, Republički inspektor za transport opasnog tereta, inspektorka zaštite na radu. Kao i Policijska uprava u Pančevu i dežurna zamenica OJT Pančevo. Radili su na utvrđivanju svih relevantnih činjenica vezanih za kritični događaj“, navodi se u saopštenju OJT.

Zbog curenja amonijačne vode evakuisani građani

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva obišao je lokaciju na kojoj je tokom noći došlo do curenja amonijačne vode iz autocisterne. Da podsetimo, cisterna je bila u krugu privatne firme „Saga“. Koja se nalazi  pored industrijskog koloseka koji nije javna pruga, već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo. Nakon upoznavanja sa situacijom na terenu gradonačelnik Stevanović je rekao da koncentracije amonika u vazduhu su ispod graničnih vrednosti.

„U krugu firme „Saga“ u Pančevu, odnosno na parkingu gde se nalazi cisterna iz koje je curela amonijačna voda. Stanje je bezbedno. Kako smo sada čuli od vatrogasaca koji su još uvek na licu mesta, koncentracija amonijaka u vazduhu je ispod 10 mikrograma po kubnom metru. To je daleko ispod onog što je granična vrednost. Sa sigurnošću, možemo još jednom da potvrdimo da je vazduh, što se tiče amonijaka bezbedan. Nema nikakve opasnosti po bezbednost i zdravlje ljudi, ni ovde u neposrednoj blizini niti na teritoriji čitavog grada Pančeva i okoline”, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva i dodao:

”Svi građani koji su morali da budu iz preventivnih razloga evakuisani iz svojih kuća, već oko tri sata jutros su se vratili u svoje domove. Pacijenti koji su sinoć primljeni i pregledani u Opštoj bolnici u Pančevu imali su lakšu kliničku sliku. Šestoro odraslih i šestoro dece otpušteni su kućama. Nadležne institucije, koje su na terenu kada budu završile uviđaj, saopštiće šta se tačno dogodilo i kako je do akcidenta došlo“, rekao je Aleksandar Stevanović.

Stanovnici Pančeva mogu biti sigurni da nakon akcidenta u vazduhu nema prekoračenja dozvoljenih GV. Nema zagađenja vazduha niti opasnosti po zdravlje ljudi.

foto: Grad Pančevo/Vojvodina uživo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %