Ozonski omotač može da se oporavi.
Ekologija

Ozonski omotač se o oporavlja

1 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Ozonski omotač je na putu da se oporavi u roku od četiri decenije. Postupnim ukidanjem hemikalija ozonski omotač pomaže se i u  ublažavanju posledica klimatskih promena. To je zaključeno na panela eksperata uz podršku UN, predstavljenog  na 103. godišnjem sastanku Američkog meteorološkog društva. Ispitujući  prvi put nove tehnologije kao što je geoinženjering, upućeno je i upozorenje za nenamerne uticaje na ozonski omotač.

Smanjenjem upotrebe hemikalija oporavlja se ozonski omotač

Komisija za naučnu procenu koju podržavaju UN u skladu sa četvorogodišnjim izveštajem o proceni Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, koji se objavljuje svake četiri godine, potvrđuje postepeno ukidanje skoro 99% zabranjenih supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Montrealski protokol je tako uspeo da zaštiti ozonski omotač, što je dovelo do značajnog oporavka ozonskog omotača u gornjoj stratosferi i smanjene izloženosti ljudi štetnim ultraljubičastim (UV) zracima sunca.

Ako postojeća politika ostane na snazi, očekuje se da će se ozonski omotač oporaviti na vrednosti iz 1980. godine. Odnosno pre pojave ozonske rupe, i to do 2066. nad Antarktikom, a do 2045. nad Arktikom. Za ostakak planete predviđen je opotavak do 2040.godine. Varijacije u veličini ozonske rupe na Antarktiku, posebno između 2019. i 2021., uglavnom su uslovljene meteorološkim uslovima. Ipak, antarktička ozonska rupa se polako poboljšava po površini i dubini od 2000. godine.

„Da je oporavak ozona na pravom putu prema poslednjem četvorogodišnjem izveštaju je fantastična vest. Ne može se prenaglasiti uticaj koji je Montrealski protokol imao na ublažavanje klimatskih promena. Tokom poslednjih 35 godina, Protokol je postao pravi šampion za životnu sredinu“, rekla je Meg Seki, izvršna sekretarka Sekretarijata za ozon pri Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. „Procene i pregledi koje sprovodi Komisija za naučnu procenu ostaju vitalna komponenta rada Protokola koja pomaže u informisanju donosilaca politika i odluka.”

Uticaji na klimatske promene

Na 10. Panelu za naučnu procenu ponovo je potvrđen pozitivan uticaj koji je sporazum već imao na klimu. Dodatni sporazum iz 2016. godine, poznat kao Kigalijski amandman na Montrealski protokol. Zahteva postepeno smanjenje proizvodnje i potrošnje mnogih hidrofluorougljenika (HFC). HFC ne oštećuju direktno ozon, ali nepovoljno utiču na klimatske promene. Na panelu je rečeno da se procenjuje da će ovaj amandman izbeći zagrevanje od 0,3–0,5°C do 2100. godine . To ne uključuje doprinose emisija HFC-23).

„Naš uspeh u postepenom ukidanju hemikalija koje uništavaju ozon pokazuje nam šta se može i mora učiniti. Odnosno, što je hitno. To da pređemo sa fosilnih goriva, smanjimo gasove staklene bašte. Na taj način ograničićemo povećanje temperature“, rekao je generalni sekretar SMO, prof. Petteri Taalas .

Najnovija procena je napravljena na osnovu opsežnih studija, istraživanja i podataka koje je prikupila velika međunarodna grupa stručnjaka. To uključuje i iz Svetske meteorološke organizacije (VMO), Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP). Kao i američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu ( NOAA), Američka Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) i Evropska unija.

Geoinženjering

Prvi put Komisija za naučnu procenu ispitala je potencijalne efekte na ozon namernog dodavanja aerosola u stratosferu. Odnosno, stratosfersko ubrizgavanje aerosola (SAI). SAI je predložen kao potencijalni metod za smanjenje zagrevanja klime povećanjem refleksije sunčeve svetlosti. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi neželjene posledice SAI „takođe mogle da utiču na stratosferske temperature, cirkulaciju i proizvodnju i stope uništavanja ozona i transport“.

Montrealski protokol je globalni sporazum o zaštiti Zemljinog ozonskog omotača postepenom ukidanjem hemikalija koje ga oštećuju. Znameniti sporazum je stupio na snagu 1989. godine. Jedan je od najuspešnijih globalnih ekoloških sporazuma. Zahvaljujući zajedničkim naporima nacija širom sveta, ozonski omotač je na putu da se oporavi i postignute su mnoge ekološke i ekonomske koristi.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %