Eko-novinari uče o ekofeminizmu.
Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu

Eko-novinari uče o feminizamu

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Eko-novinari izveštavaju o svim bitnim društvenim problemi. Svaka vest može biti ekološka vest. U Srbiji postoji udruženje eko-novinara „Eko vest“. Međutim, nema specijalizovanih novinara da izveštavaju o feminizmu. O ekofeminizmu onda ne treba ni govoriti.

Zbog toga, je u Subotici je održana obuka za novinare na temu: Feminističko i ekološko novinarstvo na terenu. Cilj obuke je novinari koji prate pomenute teme ih prepoznaju iz svakodnevnog života. Udruženje građana “Malin” osnovano je 2016.godine i kroz internet magazin ecofeminizam.com plasira upravo takve sadržaje. U okviru projekta obrađivale su se teme koje se odnose na preduzetništvo, zaštitu životne sredine, umetnost i slično.

Eko-novinari u poseti Boru.
Eko-novinari na terenu uče kako izveštavati.

“Serijom tekstova objasnili smo šta je to ekološko,a šta je to feminističko novinarstvo. Kako  izveštavati o rodnoj ravnopravnosti i koje su njihove specifičnosti, čime bismo osim zainteresovane novinare i fotoreportere. Kada govorimo o ekološkom novinarstvu do sada su se obrazovali mnogi članovi ekoloških udruženja. Mešutim, naš cilje je da tekstove i priloge edukujemo i građane. Ekološko novinarstvo deo je stručnog novinarstva. Postaje specijalizacija u novinarstvu od 1980. godine„, navode u UG „Malin“ .

Ekološko novinarstvo je potisnuto od strane medija

„Ova specijalizacija zahteva da novinar stiče i razvija znanja za različite društvene, pa i naučne teme iz oblasti ekologije. Iako već duži niz godina postoje i akademski nivoi za obrazovanje i specijalizaciju novinara u ovoj oblasti, ekološko novinarstvo je još uvek potisnuto od strane medija. Kao i od strane javnosti i nedovoljno prisutno. Tek retki novinari u Srbiji godinama se bave samo i jedino ekološkim novinarstvom, prvenstveno u specijalizovanim ekološkim medijima”, rekli su u UG “Malin”.

Slična situacija je i sa feministički novinarstvom.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu”,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove  Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %