Feministički portali bitni za razvoj ekofeminizma.
Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu

Feministički portal bitan za istoriju žena

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Feministički portal Ms. Magazin prateći važne datume za istoriju žena donosi niz tekstova o feminizmu. Oni se odnose na njegovu budućnosti, kao i teme iz: sporta, tehnologije, medija, ekologije.

Teme iz ekofeminističke teorije postaju sve interesantnije. U Srbiji na žalost, nije razvijena svet o značaju ekofeminizmu kao u drugim zemljama.

Danas se ekofeminizam izučava na univerzitetima širom sveta. Studije ekofeminizma su započele neformalno na konferencijama u Americi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Započete su kroz “grassroots” aktivnosti u Indiji i Africi. U Srbiji nije zaživeo ekofeministički pokret.

Međutim, od 90-tih godina prošlog veka kroz Ženske studije u Beogradu i Novom Sadu zainteresovani studenti i studentkinje mogli su da se upoznaju sa istorijom ekofemizma. Čitaoci u potrazi za informacijom o feminizmu, ekologiji i ekofeminizmu prelistavaju veb-sajtove prateći fotografije i tekstove i prolazeći kroz prošlost i sadašnjost.

Ekofeministkinje se bore za čist vazduh i vodu, protiv zagađenja prirode. Samim tim, i protiv kapitalističkog načela da je najbitniji profit. Zbog toga, ekofeministkinje svojim aktivizmom organizujući razne proteste, tribine…Radionice ukazuju na problem u životnoj sredini i pokušavaju da stanu na put bespoštednom uništavanju planete i njenih resursa.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu”,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove  Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %