Ispred laserske mašine, preduzetnica razmišlja kako da od otpada napravi umetničko delo.
Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu

Umetničko delo od otpada

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Otpad pretvoren u umetničko delo. Deluje neverovatko ali je i istinito. Kreativnost i mašta mogu svašta, kaže se. Prilika je da se povodom Evropske nedelje smanjenja otpada koja je realizovana od 19. do 22. novembra 2022.godine podsetimo zanimljivih primera iz zelene ekonomije. Reč je o kampanjama  čiji je cilj da se podigne svest kod građana, kao i vlasti o svesti o održivom upravljanju resursima i otpadu. Akcije koje se sprovode u okviru Evropske nedelje smanjenja otpada usmerene su na hijerarhiju postupanja sa otpadom (3R – reduce, reuse, recycle). Smanjenje otpada, ponovna upotreba proizvoda, recikliranje.

Dekoracije za venčanja.

Kako smanjiti otpad i pretvoriti ga u umetničko delo, osmislila je arhitektinja, preduzetnica Sanja Aleksovski iz Pančeva. Ona je pokenula je sopstveni biznis na principu reciklaže. Svoju kreativnost ispoljila je proizvodnjom  različitih predmeta od prirodnih materijala. Aleksovski objašnjava da kao arhitektinja nije mogla da se  dovoljno kreativno ispolji pa je odlučila da pokrene  sopstveni biznis.

Zelena ekonomija kao umetnost

“Tako je nastala  naša mala radionica. Konkretno se bavimo proizvodnjom i izradom dekorativnih predmeta najviše korišćenih u cvećarstvu. Najviše ih koriste dekorateri – dekorateri rođendana, dečjih proslava, venčanja, krštenja i to bi bilo to.Naši proizvodi jesu ekološki, koristimo drvo koje je već otpadno drvo”, kaže za ecofeminizam.com Sanja Aleksovski.

Dekoracija od recikliranog drveta.

U proizvodnji dekorativnih predmeta najviše koristi drvo, lesonit, medijapan, kanapi, drveni štapići.

“Može da se nazove i nekom vrstom reciklaže zato što već koristimo drvo koje je iskorišćeno. Ono izlazi iz pilana kao otpad. Suprug i ja smo počeli da kreiramo neke proizvode ručno i sa nekim skromnim alatima koje smo imali. Odlučili smo da se ozbiljnije pozabavimo time, ali nismo imali dovoljno sredstava da uradimo neki veći korak. Sve što zamislimo i poželimo možemo da isečemo i da napravimo sa tom mašinom”, objašnjava naša sagovornica.

U radionici za sada radi Sanja sa suprugom, ali možda zaposle još nekoga jer na tržištu vlada veliko interesovanje za proizvodima koji su 90% od prirodnih materijala.

Pojavilo se veliko interesovanje na tržištu za naše proizvode zato što smo originalni, jedinstveni, drugačiji, povoljni, zanimljivi, zato što smo vrlo odgovorni, zato što ispoštujemo svačije želje, zahteve, vodimo računa da ispoštujemo vremenske rokove tako da ako potražnja bude veća za našim proizvodima sigurno ćemo zaposliti još ljudi”, zaključuje Sanja Aleksovski.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu”,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove  Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %