Energetika

Obeležen Međunarodni dan tolerancije

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Međunarodni dan tolerancije obeležen je konferencijom „Pogled u budućnost“. Cilj je ekonomsko osnaživanje žena i devojčica na selu.Borba za ravnopravnost pred nas postavlja uvek nove izazove. Čini se da je pitanje ljudskih prava i ravnopravnosti, ali i održivog razvoja i očuvanje zdrave životne sredine značajnije nego ikad pre. Važnu ulogu u ostvarivanju ovih prava i strategije za bolju budućnost imaju žene. To je poručila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, na Godišnjoj konferenciji koja je tradicionalno održana 16. novembra, na Međunarodni dan tolerancije.

„Doprinos žena iz seoskih sredina nije u dovoljnoj meri prepoznat. Iako provedu ceo život na selu, radeći svakog dana. Njih oko 90 odsto nema ni komad zemlje u svom vlasništvu. Ne priznaje im se dugogodišnji rad i trud. Nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje i dočekuju starost bez penzija“, istakla je Jankovićeva.

Temom konferencije je ujedno zaokružen dvogodišnji projekat  „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“. Inicijativa je potekla od projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”. Projekat je realizovao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Ambasade Norveške u Beogradu.

„Ekonomski snažnije – jesu li bezbednije?“ bila je tema i panela. Govorile su: Malina Stanojević, predsednica Udruženja žena „Sačuvajmo selo Priboj“, Vesna Baur, predsednica Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“ . Zatim, Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika „NIN“, Radojka Nikolić, glavna urednica „Biznis magazin“. Kao i „Ekonometar“ i Filip Stojanović, vodeći istraživač Centar za istraživanje javnih politika.

I ove godine su uručene tradicionalne Godišnje medijske nagrade Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS-a u Srbiji za najbolje medijske sadržaje. Teme su borba protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije. Na Godišnjoj konferenciji je dodeljen i Logo ravnopravnosti u okviru projekta Opština/Grad jednakih mogućnosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %