Subotičanka Sandra Đorđević od hobi je pretvorila u biznis. Oduvek se bavila sportom. Trenirala je košarku, karate,tenis jahanje i onda je počela da se bavi bodibildingom. Puno odricanja, discipline i želje potrebno je da bi se došlo do vrhunskih rezultata. Osvojila je zlato na ovogodišnjem državnom prvenstva u wellness kategoriji fitnes-bodibilding takmičenja. Oko 15 godina se bavi sportom, a sada je i prvi put izašla na takmičenje i postala državna šampionka. U ženskom fitnes bodibilding takmičenju u kategorijama wellness, bikini i body-fitness se ocenjuju prezentacija, harizma, samouverenost.

Subotičanka Sandra Đorđević na delu.

„U Čačku na državnom takmičenju sam osvojila prvo mesto. Stvatno nisam očekivala. Pošto sam ceo život u sportu za mene je bodibilding bila logična odluka, jer sam fitnes trener i sertifikovani nutricionista.Volim izazove i želim da vidim dokle mogu da svoje telo dovedem do savršenstva. Bodibildingom ne može svako da se bavi, veoma je teško i ima puno odricanja.Želim da pobedim sebe i budem bolja nego što sam bila“, rekla je Sandra Đorđević, državna šampionka u welnes kategoriji, sertifikovani nutricionista i fitness trener.

Đorđević: Treba imati ličnog trenera

Kako objašnjava, već 15 godina trenira u teretani i uvek je sa sobom imala trenera. Sagovornica savetuje da ukoliko neko odluči da trenira u teretani treba da ima ličnog trenera, barem prvih nekoliko treninga.

“Ja sam uvek imala trenere. Bitno je bar prvih nekoliko treninga. Puno je odricanja u ovom sportu. Na primer, ako sam na specijalnom režimu ishrane i odem na rođendan. Želim nešto d popijem i pojedem, ali znam da nesme. Za to treba jaka volja i čvrst stav. Ja sebi uvek kažem imaš cilj i posle možeš da pojedeš parče torte, neće nigde pobeći”, objašnjava naša sagovornica  u osmeh.

Najviše odricinja je po pitanju ishrane. Pred takmičenje mesec dana meri se koliko sme grama soli da se unese u ogranizam, kao i vode.Đorđevićka kaže da pozing takmičenje nije ni malo lako kao što izgleda.Pošto je ovo prvo takmičenje, planira da i sledeće godine se takmiči u našoj zemlji, ali i inostranstvu.

“Ovo je veliki uspeh za mene. Nisam protiv suprementacije, na primer protein mogu da se uzimaju ukoliko se ne unese dovoljno kroz hranu. Ne savetujem da se kupuju fat burner-sagorevač masti, jer ne postoji magična tableta. Najbolje da se smrša u kalorijskom deficit i da se vežba”, dodaje  Sandra Đorđević, državna šampionka u welnes kategoriji.

Fitnes je stil života

Sandra objašnjava da je fitness stil života, gde je u fokusu  briga o zdravlju, treninzi i  ishrana.Kao fitness trener i sertifikovani nutricionista svima savetuje da kada prvi dolaze u teretanu, treba da se sa stručjakom konsultuje u vezi treninga, kako bi se izbegle povrede.

“Radim kao fitness trener i sertifikovni sam nutricionista i svim svojim klijentima koji imaju određene ciljeve, dali da smršaju ili igrade telo uvek sam tu da dam savet po pitanju ishrane i fitnesa.Fitnes nije samo trening i određeni režim ishrane. Reč je o discipline gde dolazi do izražaja fizičko i mentačno zdravlje, odnosno samouverenost, snaga, stabilnost”, zaključuju Sandra Đorđević.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.