Aktuelno

U Mišićevu obeležen Vidovdan

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

U Mišićevu obeležen je Vidovdan. Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević prisustvovao obeležavanju Dana mesne zajednice. Polaganjem venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću i pomenom osnivačima sela, obeležen jedan od najvećih pravoslavnih praznika. Mišićevo Vidovdan proslavlja kao dan sela i slavu sela  punih 26 godina.

Sekretar Ivanišević poručio je da se u Vojvodini na godišnjem nivou održava preko 1.200 manifestacija. Te mu je današnji događaj jedan od omiljenih s obzirom da Vidovdan simbolizuje bi našeg naroda – junaštvo, herojstvo i zajedništvo.

,,Moja poruka jeste da ako nismo zajedno, kao što kažu stihovi Đorđa Balaševića, vetrovi će nas oduvati, a vetrovi na ovim prostorima duvaju sa svih strana, znaju da budu veoma jaki i da nas razduvaju na sve strane. Kada smo svi zajedno i kada stremimo ka istom cilju, a to je razvijena, bogata, jaka Srbija, niko nas ne može oduvati. Prolazeći pored Industrijske zone, u kojoj radi više hiljada ljudi, i dolazeći novim putem ka Bajmoku, ne mogu da ne kažem da možemo da budemo ponosni na ono što danas radimo. Jedino što može da nam stane na put je nesloga. Dok smo složni, dok poštujemo sve na isti način a ne zaboravljamo ono što je naše, imamo pravo da se poklonimo osnivačima sela i govorimo na današnji dan „, rekao je Ivanišević.

On je dodao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava ruralni i seoski, kao i manifestacioni turizam. Samo selo Mišićevo i jezero koje se tu nalazi, predstavljaju velik potencijal koji je potrebno još više predstavljati. Kao i činiti vidljivijim i dostupnim za domaće i strane posetioce, ljubitelje tog podneblja, prirode, tradicije i gastronomije.

,,Mišićevo ima potencijal i uskoro treba da uručimo donaciju za jezero koje je delom u ovom selu, a delom u Skenderevu. Sam centar sela je veoma interesantan, čitava kulturno-istorijska priča koja ga krasi od njegovog postanka jesu veoma važan resurs. Kao Sekretarijat ćemo se potruditi da do kraja godine obezbedimo finansijska sredstva za bolju promociju turističke ponude lokalnih potencijala“, dodao je sekretar Ivanišević.

Mišićevo su osnovalo solunski dobrovoljci

Današnja svečanost je održana kod spomenika vojvodi Živojinu Mišiću gde se tradicionalno okupljaju meštani i gosti, a danas i uz prisustvo predstavnika Grada Subotice i Opštine Mionica.

Ovom prilikom je izveden prigodan kulturno umetnički i sportski program. kao i parastos osnivačima sela – solunskim dobrovoljcima.

Mišićevo su 1925. godine osnovali solunski dobrovoljci, koji su agrarnom reformom dobili devet jutara vojvođanskih oranica.

Predsednik Organizacionog odbora, Pero Šunjka, ističe da se seoska slava, Vidovdan, proslavlja skromno. Manje je ljudi, ali se tradicija predaka nastavlja.

„Selo danas ima 107 godina. Ima veliku fabriku stočne hrane, pet velikih farmi muznih krava, jednog ozbiljnog tovljača junadi i svinja. U njima je zapošljeno više ljudi nego što selo ima stanovnika. Nedostaju nam stanovnici, pre svega deca, prošle školske godine u školi je bilo dvoje đaka. Situacija je slična kao u mnogim selima, ali se kod nas vidi jako jer smo mali“, istakao je Šunjka.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %