Uto. avg 9th, 2022

Malo ko danas pravi predmete od kanapa. Kreativnost „čuči“ u svakome od nas, samo je treba pronaći. Subotičanka Ana Mukić nije ni sanjala da kada ode u penziju da će otkriti umetnicu u sebi. Učlanila se u Gerontološki klub”Bajnat” počela da izrađuje predmete od slame, da obrađuje glinu, slika na svili. Međutim, u period izolacije zbog pandemije sa kovidom počela je da pravi predmete od kanapa. Gledala je razne tutorijale na jutub kanalu i počela da izrađuje predmete i slike od kanapa.

Predmete od kanapa nije teško napraviti

“Predmete od kanapa i drveta nije teško napraviti. Potrebno je strpljenje i inspiracija. Uvek sam volela miris drveta, špargu i sve što je prirodno volim.Počela sam da pravim predmete od šparge. Videla sam na internet i počela da pravim sitnije predmete, pa onda sve složenije.Dok sam radila nisam imala vremena, tek kada sam otišla u penziju učlanila sam se u Gerontološki klub “Bajnat”. Prvo sam izrađivala premete od gline, pa smo radili slikanje na platnu i slično”, objašnjava Ana Mukić.

U vreme najintezivnije pandemije sa Kovidom 19, 2020.godine naša sagovornica je došla na ideju da izrađuje predmete od kanapa. Od materijala joj je potreban kanap, lepilo, juta i makaze.

“Jako je teško raditi jer ne mogu naći material kvaliteta kakvog želim. Recimo bela šparga mi je potrebna, a nje u Srbiji nema ili je teško nabaviti. Sa druge strane, sam kvalitet šparge je loš. Negde je tanka, pa debela i tako je teško raditi. Treba mi i tečno i siikonsko lepilo, zatim juta. Recimo jutu sam nabavila u Beču”, objašnjava naša sagovornica.

Ana je jedna od retkih u našoj zemlji  koja izrađuje derorativne predmete od kanapa.

“Inspiracija dođe sama od sebe. Tašnu koju sam izradila videla sam na internet i to mi se jako dopalo i tako sam uzela mustru. Isto tako šaram jaja špargom, zatim crtam i ukrašavam ih svilom.Isto tako, radila sam  i ukrase za jelku od kanapa”, dodaje Ana.

Ona radi za svoju dušu i za svoju porodicu, za sada ne prodaje svoje radove. Za jedan rad potrebno joj je i do pet sati intezivnog rada za figure, dok za torbu joj je potrebno i do 24 časa.

Do sada je osvojila brojna priznanja. U planu je da savlada tehniku da od suvog cveća pravi slike.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.