Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije

Predmeti od šparge odnosno kanapa

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Malo ko danas pravi predmete od kanapa. Kreativnost „čuči“ u svakome od nas, samo je treba pronaći. Subotičanka Ana Mukić nije ni sanjala da kada ode u penziju da će otkriti umetnicu u sebi. Učlanila se u Gerontološki klub”Bajnat” počela da izrađuje predmete od slame, da obrađuje glinu, slika na svili. Međutim, u period izolacije zbog pandemije sa kovidom počela je da pravi predmete od kanapa. Gledala je razne tutorijale na jutub kanalu i počela da izrađuje predmete i slike od kanapa.

Predmete od kanapa nije teško napraviti

“Predmete od kanapa i drveta nije teško napraviti. Potrebno je strpljenje i inspiracija. Uvek sam volela miris drveta, špargu i sve što je prirodno volim.Počela sam da pravim predmete od šparge. Videla sam na internet i počela da pravim sitnije predmete, pa onda sve složenije.Dok sam radila nisam imala vremena, tek kada sam otišla u penziju učlanila sam se u Gerontološki klub “Bajnat”. Prvo sam izrađivala premete od gline, pa smo radili slikanje na platnu i slično”, objašnjava Ana Mukić.

U vreme najintezivnije pandemije sa Kovidom 19, 2020.godine naša sagovornica je došla na ideju da izrađuje predmete od kanapa. Od materijala joj je potreban kanap, lepilo, juta i makaze.

“Jako je teško raditi jer ne mogu naći material kvaliteta kakvog želim. Recimo bela šparga mi je potrebna, a nje u Srbiji nema ili je teško nabaviti. Sa druge strane, sam kvalitet šparge je loš. Negde je tanka, pa debela i tako je teško raditi. Treba mi i tečno i siikonsko lepilo, zatim juta. Recimo jutu sam nabavila u Beču”, objašnjava naša sagovornica.

Ana je jedna od retkih u našoj zemlji  koja izrađuje derorativne predmete od kanapa.

“Inspiracija dođe sama od sebe. Tašnu koju sam izradila videla sam na internet i to mi se jako dopalo i tako sam uzela mustru. Isto tako šaram jaja špargom, zatim crtam i ukrašavam ih svilom.Isto tako, radila sam  i ukrase za jelku od kanapa”, dodaje Ana.

Ona radi za svoju dušu i za svoju porodicu, za sada ne prodaje svoje radove. Za jedan rad potrebno joj je i do pet sati intezivnog rada za figure, dok za torbu joj je potrebno i do 24 časa.

Do sada je osvojila brojna priznanja. U planu je da savlada tehniku da od suvog cveća pravi slike.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Subotičanke koje idu stazama inovativnosti i tradicije“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %