Feminizam

Izazovi identiteta u doba seksualne demokratije

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

 „Izazovi identiteta u doba seksualne demokratije“ tema je u okviru ciklusa:Šta je rod. Reč je tribini koja će se održati 1. jula 2022. od 18 sati, u Francuskom institutu u Beogradu. Ovo je još jedna tribina u okviru koji obuhvata niz različitih javnih događanja organizovanih oko tema koje se odnose na jednakost polova, rodni identitet, prava LGBTQI osoba, prava na različitosti i slobodu…

Ova tribina, druga po redu, fokusira se na izazove u vezi sa identitetom i probleme koji se javljaju u domenu demokratizacije seksualnosti. Koncept seksualne demokratije, koji francuski sociolog Erik Fasen definiše kao proširenje demokratske logike na pitanja roda i seksualnosti. Pokazuje se kao moćno oruđe za razumevanje savremenih promena koje se odnose na seksualnost.

Da li postoje slobode u polju seksualnosti? Da li postoji ravnopravnost? Šta nas čini ne/slobodnima u iskazivanju našeg seksualnog i rodnog identiteta? Takođe,  da li“još uvek postoji barem jedno (seksualno) područje koje je zaista, suštinski prirodno, i koje izmiče istoriji i politici”?

Problem demokratizacije seksualnosti?!

Vodeći se konceptima slobode i jednakosti, što su temelji političkih borbi za proširenje demokratije, akcenat u ovoj debati učesnici će staviti upravo na izazove i poteškoće pred kojima se nalazi proces demokratizacije seksualnosti u kontekstu savremenih političkih i društvenih promena.

U debati učestvuju: Erik Fasen (Éric Fassin, sociolog, Université Paris-8, France) / Fia Menar (Phia Ménard, umetnica performansa i rediteljka), Aleksa Milanović (teoretičar medija i umetnosti). Moderator je Selena Radović, sociološkinja (doktorantkinja na Univerzitetu Pariz-8).

Debata će se voditi na srpskom i francuskom jeziku, uz simultani prevod. Ulaz je slobodan.

Događaj će biti ispraćen nastupom dreg kraljice (drag queen) Lane Vee i projekcijama kratkih filmova Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Projekat Šta je rod? zajednički realizuju Francuski institut u Srbiji, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Fakultet za medije i komunikacije. Zatim, RTS Treći program Radio Beograda, organizacija XY Spectrum, izdavačka kuća Akademska knjiga. Učestvuje i više domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

Ciklus: Šta je rod? okuplja istovremeno stručnjake, profesore, aktiviste i umetnike iz Srbije i Francuske. Oni zajedno razmatraju teorijske, ali i praktične vidove zalaganja u domenu pitanja roda. U okviru ciklusa priređuju se debate, projekcije filmova, promocije knjiga, predstave…

Cilj nije samo da se širokoj publici približe poteškoće sa kojima se sreću seksualne i rodne manjine u Srbiji, već i da se predoče mogućnosti političkih mera koje bi omogućile pravednije društvo.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %