Aktuelno

Konkursi za žensko preduzetništvo i u 2022.

0 0
Read Time:3 Minute, 57 Second

Za žensko preduzetništvo eve godine izdvojeno je preko 13 miliona dinara. Na razvoj ženskog preduzetništva Sekreterijat je posebno stavio akcenat ove godine. Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević za portal ecofeminizam objašnjava da merama podrške Sekretarijata, subvencinisani su troškovi nabavke mašina, opreme, softvera, nematerijalne imovine, repromaterijala, uz unapređenje poslovne delatnosti i konkurentnosti na tržištu, uključujući podršku inovacionim proizvodima i procesima.

Uvođenjem digitalizacije u poslovne procese, podršku starim i umetničkim zanatima i ženskom preduzetništvu, što je i u prethodnom periodu dalo vidljive rezultate u konkurentnosti privrednih subjekata. Kao i u okviru ukupnog razvoja privrede i preduzetništva.Žensko preduzetništvo jeste veoma važan konkurs. Statistički podaci pokazuju da još nije dostignuto 50 odsto udela žena u vlasničkoj strukturi privrednih društava. Kao i da je oko 30 odsto u pogledu republičkog proseka, manje što se tiče pokrajinskog proseka, te da je veoma važna podrška preduzetnicama. Prilikom odabira kandidatkinja vodili smo računa i o tome koliko žena zapošljavaju“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

Sekretarijat je konkursom za žensko preduzetništvo plasirao ukupno 13.086.485 dinara po principu refundacije. Od toga 10.687.925 dinara za kapitalne subvencije i 2.398.560 dinara za tekuće subvencije, za 71 korisnika sredstava. Pravo učešća na konkursu imala su privredna društva i preduzetnice sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom na teritoriji AP Vojvodine. Da su upisani u registar Agencije za privredne registre, najkasnije do 30. decembra 2019. godine, odnosno da imaju aktivan status i da su razvrstani na mikro ili mala pravna lica.

Ciklo-turizam budućnost

Ivanišević dalje objašnjava da je ideja da se nastavi sa realizacijom i implementacijom strateških projekata, poput ponovnog ustanovljenja oznake kvaliteta proizvoda ,,Najbolje iz Vojvodine”. Ova oznaka je proširena i na sektoru usluga I na manifestacije.

„Pored toga, nedavno sam potisao ugovor u vrednosti od 21.600.000 dinara koje je Ministarstvo obezbedilo Pokrajinskoj vladi, tačnije Pokrajinskom sekretarijatu za privredu. Taj novac je namenjen izradi projektno – tehničke dokumentacije u okviru postupka realizacije projekta i implementacije projektnih aktivnosti na koridoru nekadašnje pruge Petrovaradin – Beočin. Ova staza dužine 17,5 kilometara, predviđena je kao područje posebne namene. Tačnije turistički pravac poznat pod nazivom ,,zelena staza“, objašnjava Ivanišević i dodaje:

Ivanišević: Cilj je da se što više razvija ciklo turizam.

Za ovaj pravac je iskazano interesovanje za pretvaranje pružne deonice u ,,zelenu stazu“ za pešake i bicikliste. Ovaj poduhvat jeste rezultat zajedničkog rada Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije. Formirana je radna grupa sa ciljem realizacije ovog važnog projekta, tačnije za realizaciju tehničke dokumentacije. Zatim, i izgradnju zelene staze, sa ciljem da se što više razvija ciklo turizam, kao jedan od posebnih vidova turizma. Ovom vidu turizma Sekretarijat pridaje poseban značaj. Sekretarijat za privredu će formalno-pravno sprovoditi postupak javne nabavke za izradu dokumentacije za ovu stazu. Nakon čega će uslediti i izvođenje radova“m kazao je Ivanišević.

Ivanišević: Uljučivanje u trendove digitslnih sredstava

U novoj fiskalnoj godini planirano je raspisivanje većine konkursa već u januaru. Tačnije u prvom kvartalu, kako bi privrednici što bolje i spremnije ušli u 2022. godinu. Kako bi mogli da realizuju nove poduhvate, projekte i planove, uz prihod, bez gubitaka. Pod ovim merama reč je o konkursima u oblasti privrede, turizma i zapošljavanja.

„Sekretarijat želi da i se aktivnije uključi u trendove upotrebe digitalnih sredstava. Na praktičnim primerima što će značiti bolju dvosmernu komunikaciju sa privredom ali i građanima. Korišćenjem resursa i mogućnosti koje pružaju društvene mreže, mobilna telefonija, aplikativni softver…Želimo da pružimo primer svim organizacijama i javnosti kako da koriste savremenu tehnologiju u svrhu sopstvenog poslovanja. Kao i da što boljeg prikupljanja svih relevantnih informacija u vezi sa dostupnih podsticajima“, objašnjava sagovornik.

Pored oglašavanja svih informacija, događaja i aktivnosti Sekretarijata putem internet prezentacija i društvenih mreža, otvorena je usluga pod nazivom ,,Besplatan poziv“. Usluga se pruža putem javne telefonske mreže Telekoma Srbija uz upotrebu broja iz Plana numeracije (800). Korisnici su mogli prvi put mogli da pozivaju i informišu se i putem broja 0800 021 027 o svim pojedinostima vezanim za konkurse koji su nedavno zatvoreni.

„Ovim je pri Sekretarijatu formiran kontakt centar besplatan za korisnike sredstava po konkursima Sekretarijata iz oblasti u nadležnosti Sekretarijata. Tačnije  konkursima iz oblasti privrede, preduzetništva, turizma, rada i zapošljavanja. Ideja jeste da i u buduće Sekretarijat bude maksimalno transparentan i otvoren. Kako bi značajnije unapredio komunikaciju sa korisnicima i zainteresovanim stranama, kreirali smo aplikaciju za mobilne telefone. Aplikacija je već zaživela i veoma je korišćena jer objedinjuje bolju dostupnost i kvalitet samog sadržaja. Sledeći korak je sa novim tehnologijama i novim percepcijama. Pod nazivom ,,Privreda i Turizam APV“, ona zauzima svega 27 megabajta skladišnog prostora, preuzima se preko Apple i Google Store platforme. Korisnik pristupa najtraženijim sadržajima koji se inače mogu naći i na veb stranici Sekretarijata na www.spriv.vojvodina.gov.rs“,zaključuje Ivanišević.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %