Aktuelno

Dan mikro, malih o srednjih preduzeća

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Ove godine prvi put je 27.jun obeležen je kao Dan mikro, malih o srednjih preduzeća, navodi se na sajtu UN.

Reč je o preduzećima koja zapošljavaju do 250 radnika I širom sveta predstavljaju osnov ekonomije I igraju ključnu ulogu u zemljama u razvoju. Prema podacima Međunarodnog saveta za mali biznis (ICSB), formalna i neformalna mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) čine preko 90% svih preduzeća i u proseku učestvuju sa 60-70% od ukupnog broja zaposlenost i 50% BDP-a.

Generalna skupština UN , prepoznajući značaj ovih preduzeća, odlučila je 27. juna označi kao Dan mikro, malih i srednjih preduzeća kako bi se podigla svest javnosti o njihovom doprinosu održivom razvoju.

Mikro, mala i srednja preduzeća su od vitalnog značaja za postizanje ciljeva održivog razvoja, posebno u promovisanju inovacija I kreativnosti.

Napori za povećanje pristupa finansiranju malih i srednjih preduzeća u ključnim sektorima nacionalnih ekonomija predstavljaju važan element implementacije ciljeva održivog razvoja (SDG). SDG cilja 8.3 i 9.3 poziva na poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim uslugama.

Udeo preduzetnica u Srbiji na nivou je evropskog proseka, oko 30%, dok je stopa gašenja ženskih preduzeća znatno viša, oko 47% i u velikoj meri odražava probleme sa kojima se susreću preduzetnice, najpre pri osnivanju a zatim i pri održavanju, makar status quo aktivnosti, navodi se na sajtu poslovnzeneorg.

U Srbiji većina preduzetnica u svom vlasništvu ima mikro veličine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %