Ekologija

„Zelene staze“ deo projekta na koridoru nekadašnje pruge Petrovaradin-Beočin

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

“Zelene staze”, naziv je turističkog pravca i deo projekta na koridoru nekadašnje pruge Petrovaradin-Beočin. Tim povodom, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, Enes Buhić, predtavili su projekat. Reč je o izradi projektno – tehničke dokumentacije u okviru postupka realizacije projekta i implementacije projektnih aktivnosti na pomenutom koridoru.Za ovaj pravac od 17,5 kilometara je iskazano interesovanje za pretvaranje pružne deonice u ,,zelenu stazu“ za pešake i bicikliste.

Ivanišević: Cilj je da se što više razvija ciklo turizam.

,,Danas govorimo o jednom od rezultata zajedničkog rada Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije. Formirana je radna grupa sa ciljem realizacije važnog projekta izgradnje zelene staze,ko opšte usvojenom pojmu. Cilj je da se što više razvija ciklo turizam. To je jedan od posebnih vidova turizma, kome Sekretarijat pridaje poseban značaj. Biće raspisana javna nabavka za izradu dokumentacije za ovu stazu. Po završetku iste imaćemo predstavu o troškovima za izvođenje radova, a potom će se utvrditi svačiji udeo u izgradnji staze. Ovaj zajednički poduhvat jasno pokazuje da sinergija dve vlade daje odlične rezultate“, kaže Ivanišević.

Uskoro mobilna aplikacija za zelene staze

Ivanišević je dodao da će, kao sastavni deo današnje teme, u narednom periodu biti predstavljena i mobilna aplikacija namenjena biciklistima na teritoriji Fruške gore. To je rezultat mapiranja biciklističkih i pešačkih staza dužine oko 250 kilometara na teritoriji Fruške gore. 

„Ovo jeste opsežan projekat i veoma produktivan. Pošto je čak i u vreme korone preko 17.000 ciklo turista bilo prisutno u našoj zemlji. Pošto se nalazimo na evropskoj ruti tri važne biciklističke staze, hoćemo da obogatimo i turističku ponudu pokrajine“, rekao je Ivanišević.

Državni sekretar, Enes Buhić, je istakao da su izdvojena sredstva za projektno – tehničku dokumentaciju ,,zelenoj stazi“,. To je ishod saradnje više ministarstava u Republičkoj vladi, te da je veoma važno da se nastavi dalje ulaganje u infrastrukturu. 

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a u okviru pomenutog projekta, posebno u domenu privrede, planira da se u narednoj godini fokusira na energetsku efikasnost,. To će biti formulisano kao poseban kriterijum za privrednike koji konkurišu na sredstva, posebno za nabavku mašina i opreme. Sekretarijat će svojom programskom politikom nastojati da utiče i na unapređenje i podsticaj domaće proizvodnje na teritoriji AP Vojvodine. Kao što je proizvodnja domaćih bicikala.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %