Energetika

„Dani električnih vozila – Electric Vehicle Days“

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

„Dani električnih vozila – Electric Vehicle Days“, naziv je dvodnevne stručne sajamske manifestacije koja se održava u  Kongresnom centru „Master“. Manifestacija je posvečena posvećena elektromobilnosti, kao novom globalnom tehnološkom rešenju transporta ljudi i robe. Na svetskom tržištu sve su zastupljeniji autmobili  na električni pogon.

Sajam je organizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Resorni sekretar dr Nenad Ivanišević istakao značaj saradnje sa Novosadskim sajmom u pružanju podrške privrednim subjektima sa novim idejama i naprednim tehnologijama.

Ova izložba je za nas važna, jer svakog dana kada ne idemo napred – stagniramo. Ići u korak sa modernim, tehnološkim dostignućima, prikazati nova dostignuća u auto industriji jeste važan segment. Naročito  kada pogledamo koliko ukupno donosi prihoda na teritoriji cele Republike Srbije. Govorimo o koraku u budućnost“, rekao je Ivanišević.

Električna i hibridna vozila budućnost?

On je podsetio da je u prvoj polovini godine u oblastima privrede i turizma dodeljeno preko 300 miliona dinara. Cilj je bio da se utvrdi ko od korisnika može da se poveže sa proizvođačima, u koje spada i oblast autoindustrije, kao i novih tehnologija.

U okviru tematskih celina ovogodišnjeg sajma električnih automobila, koji se prvi put održava u Novom Sadu, paneli su posvećeni električnim i hibridnim vozilima. Zatim, razvoju infrastrukture za punjenje tih vozila. Treći aspekt posvećen izvoru električne energije za punjenje, proizvodnju baterija, softvera, kao i samu bezbednost ovakvih vozila i učešće u obavljanju saobraćajne delatnosti na nekom području.

Ivanišević je govorio na panelu posvećenom visokim tehnologijama, potražnji, te aktuelnim propisima i vladinim politikama u domenu IT tehnologija.

Mi danas pričamo sa budućnošću, a to su naši studenti. Nije postojala dilema da li će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam da podrži ovu manifestaciju. Sve manifestacije koje podržavaju budućnost i razvoj moraju biti podržane od strane Sekretarijata. U procesu pridruživanja EU mi pratimo evropsku politiku kao i poglavlja koja su vezana za zaštitu životne sredine“, rekao je Ivanišević.

On je dodao i da se zahtevi i potrebe tržišta menjaju. Najveća potražnja privrede na teritoriji AP Vojvodine upravo bila za nabavkom savremenih mašina i opreme. To pokazuje održivost privrede u kovid pandemiji i jasno opredeljenje za dalji napredak.

Ovaj jedinstven događaj jeste interaktivno iskustvo koje će okupiti sve vodeće kompanije iz automobilske industrije. Kao i proizvođače komponenti, proizvođače automobilskih delova i dizajnere softvera, kompanije koje proizvode punjače i pomoćnu infrastrukturu za električna i hibridna vozila.

Izložbeni prostor omogućava posetiocima da testiraju električna vozila, punjače i nauče o komponentama električnih vozila.

Dani električnih vozila – Electric Vehicle Days“ održavaju se uz podršku kompanija „Ninamedia“ i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma.

tekst i foto: Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %