Feminizam

Međunarodni dan žena: Izaberi izazov

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se u čitavom svetu. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.Tema ovogodišnjeg obeležavanje glasi: Izaberi izazov.!

Na ovaj dan se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Dan takođe označava poziv na akciju za ubrzanje rodnog pariteta. Značajne aktivnosti svedoče širom sveta kada se grupe okupljaju da proslave ženska dostignuća ili okupljaju za ravnopravnost žena.

 Međunarodni dan žena (IVD) jedan je od najvažnijih dana u godini za:

proslavljanje ženskih dostignuća,

podizanje svesti o ravnopravnosti žena,

lobirati za ubrzani rodni paritet i

za prikupljanje sredstava za dobrotvorne- ženske  organizacije.

Da se podsetimo, sve je počelo protestima i akcijama koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija. Borile su se  za poboljšanje radnih uslova, daleke 1857. godine u Njujorku. Nastavak protesta desio se 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama istog grada zahtevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate. Njihov slogan je bio „Hleb i ruže“, gde je hleb bio simbol ekonomske sigurnosti, a ruže simbol kvalitetnog života.

Medunarodni dan žena: 1908. godine 15.000 žena prodefilovalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolju platu i glasačka prava.

Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao Međunarodni dan ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, da bi se već sledeće 1911. godine obeležavao u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. U Srbiji se obeležava od 1914. godine.

Ujedinjene nacije su 1975. godine, zvanično počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. Dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %