Poziv za simpozijum: "Animal ekofem"
Feminizam

Online simpozijum: „Animal-ekofem“

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

„Animal-ekofem“, naziv je četvrtog  Ekofem simpozijuma, koji organizuju Centar za ženske studije, Durieux i Institut za etnologiju i folkloristiku. Simpozijum se održava u okviru projekat:Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse-ANIMAL, Hrvatska zaklada za znanost. Događaj je upriličen povodom objavljivanja zbornika radova „Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija“(Durieux, 2020.).

Na simpozijumu „Animal-ekofem“ će govoriti o sledećim temama:

“Zašto su prava životinja feminističko pitanje (Dorotea Šušak, Suzana Marjanić i Goran Đurđević).

“Negativni učinci suvremenih prehrambenih trendova na pokret za prava životinja”, Diana Didulica.

“Institucionalizacija kritičke animalistike – primjer iz Švedske”, Mia Felić.

“ZaŽivali! – politični odpor proti človekovi nadpostavljenosti drugim bitjem”, Urška Breznik.

“Veganizacija – politike „belog veganizma“ na primeru VOznake”, Neda Radulović.

Moderatori simpozijuma su : Goran Đurđević i Suzana Marjanić. Simpozij se odvija putem Zoom platforme.

Da podsetimo, 2020.godine Durieuk. je izdao “Zbornik radova Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija”. Reč je i zbirki od 38 radova na približno 490 stranica, koja uključuje svetske i regionalne autore. Autori su iz: Hrvatske, Australije, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Sjedinjenih Država, Slovenije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Učestvovali su skusni naučnici, publicisti, studenti/kinje iz različitih studijskih grupa i pesnici…

Zbornik je na specifičan način integrisao  nauku, novinarstvo, eseje i umetnost, pokazujući kako se ekofeminizam inherentno integriše. To je ujedno bio i cilj urednice, prof. dr Suzane Marjanić i Gorana Đurđevića, kao koautora Zbornika. Recenzenti su bili  iz Los Angelesa, Pekinga i Zadra.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %