Aktuelno

Bela stena na Dunavu i ovog leta spas je od vrućina

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Spas od velikih vrućina mnogi Pančevci i Beograđani traže na Beloj steni gde se vikendom okupi i više od hiljadu ljudi. Tako je bilo i danas.

Posetioci kažu da vole netaknutu prirodu i širinu Dunava na ovom mestu. Plaža je peščana, voda veoma topla, a plićak i do 30 metara što posebno odgovara porodicama sa decom.

Ljubitelje Bele stene nisu pokolebala ni upozorenja Kriznog štaba Vlade Republike Srbije da je rizično okupljati se u velikom broju na kupalištima.

Do Bele stene koja je sedam kilometara od Pančeva i Beograda može se stići samo rekom, a plaža je ovih letnjih dana puna jahti, čamaca, skutera i drugih vodenih prevoznih sredstava.

Do rečne ade „Bela stena“ na sred Dunava, sa peščanom plažom, nekoliko restorana i blizu tri stotine vikendica, stiže se samo čamcima.

Bela stena je jedno od omiljenijih izletišta Pančevaca, pogotovo u letnjim danima, a dolaze i Beograđani ali u mnogo manjem broju. 

Vikend naselje je nastalo pedesetih godina dvadesetog veka i razvijalo se kao mesto koje okuplja podjednako i Pančevce i Beograđane. S obzirom da Bela stena zvanično pripada teritoriji Pančeva, ne čudi da su i vlasnici vikendica u najvećem broju upravo Pančevci.

Na ostrvu nema struje, nema ni pijaće vode, ni kanalizacije, ali „Starovikendašima“ to uopšte ne smeta. Neki žive ovde čak i kad je zima.

 Belu stenu krasi čuvena peščana plaža na špicu ostrva, prema Beogradu. Ljudi se ovde sunčaju, kupaju, vozikaju čamcima po reci u blizini, pecaju po okolnim kanalima, spremaju riblju čorbu, prže ribu, kampuju… 

Inače, Bela stena je vikend naselje na dunavskom ostrvu Forkontumac i pripadi grupi Dunavskih ada kojoj pripadaju još i ade Štefanac i Čakljanac.

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš i u maju 2019. godine postale su zaštićeno prirodno dobro „Pančevačke ade“. Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

izvor:http://www.zeleniminuti.rs/eko-turizam/item/1240-bela-stena-na-dunavu-i-ovog-leta-spas-je-od-vrucina

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %