Ekologija

Biciklo omiljeno prevozno sredstvo Subotičana

0 0
Read Time:2 Minute, 59 Second

Život je kao vožnja bicikla: da biste održali ravnotežu, morate se neprestano kretati“,ovako je opisivao kretanje naučnik Albert Ajnštajn.

Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, prvu takve vrste na našim prostorima i od tada Subotica se smatra gradom bicikla, koje je i dan danas ostao omiljeno prevozno sredstvo kod Subotičana i Subotičanki. Vozeći bicikl možete se upoznati sa Suboticom, ljudima, istorijom….

Nemanja Šili Todorović (29)  Subotičanin kaže da od kada je na poklon kao dete dobio mali crveni bicikl marke BMX ovaj dvotočkaš sa pedalama mu je omiljeno prevozno sredstvo. Posebno u poslednje četiri godine od kada se zaposlio i drugarom sa posla postavaljali su jedan drugom izazove.

Nemanja objašnjava da dnevno pređe i do 40 kilometara vozeći se i upoznajući sever Srbije.

“Sa drugarima išao sam do Hrvatske i Crne Gore na admor, ranijih godina. Najveći deo posla bio je organizovanje puta, spavali smo uglavnom u šatorima i u smeštaju kod prijatelja na putu za Crnu Goru. Ove godine zbog situacije virusom kovid 19 planiramo za odmor da obiđemo jug Srbije. prvenstveno Jagodinu i okolna mesta. Svima bih preporučio da voze bicikl. Bilo je teško tokom vanrednog stanja jer nisam mogao da vosim bicikl koliko sam želeo, ali sada je ok. Što se tiče uređenosti biciklištičkih staza one su uređene u gradovima, ali ne baš i između gradova”, kaže Nemanja Šili Todorović.

Električna vozila

Procenjuje se da je svetu u upotrebi oko milijardu bicikala. Reč je jednom najkorišćenijem i ekološkom prevoznom sredstvu koje ima raznovrsnu upotrebu u svakodnevnom životu.

 Inače, Subotica je bila drugi grad u Srbiji koji je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i mnogo se uradilo na podizanju svesti o značaju životne sredine, a posebno ukoliko znamo da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača okoline i vazduha.

Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uslova života građana kao i za poboljšanje  životne sredine.

Procenjuje se da će do kraja ove decenije trećina ukupno prodatih novih automobila na svetu biti električna vozila.  Time bi broj prodatih električnih vozila u jednoj godini u svetu dosegao 31,1 milion, deset miliona više nego što se ranije predviđalo, objavila je 3. avgusta konsultantska kompanija „Dilojt“ (Deloitte), na osnovu istraživanja „Električna vozila: Postavljanje smera za 2030. godinu“, navodi energetski portal.

Predviđana su da bez obzira na pandeminu korona virusa ove godine prodaja električnih vozila iznosiće oko 2,5 miliona širom sveta.

„Dilojt“ je kao ključni faktor rasta prodaje električnih vozila u narednih 10 godina identifikovao „promenu sentimenta potrošača“, jer mnoge prepreke za prihvatanje električnih vozila postepeno nestaju.

„Sve više modela novih električnih vozila, u kombinaciji s rastućim tržištem polovnih električnih vozila, znači da će električna vozila za mnoge postati pristupačniji izbor. Prevazilaženje zabrinutosti potrošača oko dometa vožnje i utisak nedostatka infrastrukture za punjenje, biće važni faktori jer sve više vozača razmišlja o pogodnostima prelaska na električna vozila“, kazao je direktor beogradske kancelarije „Dilojta“ i glavni partner u Sektoru za finansijski konsalting, Darko Stanisavić  za energetski portal.

Izgradnja biciklističkih staza

Grad Subotica je prepoznao značaj izgradnje biciklističkih staza i kroz IPA prekogranični projekat  „Opti-bajk“ izgrađeno je osam kilometara kilometara biciklističkih staza u naseljima Kelebija i Bački Vinogradi, što će stanovnicima tih mesnih zajednica olakšati komunikaciju u naseljima, odnosno smanjiti potrebu da koriste automobil.

Jedan od ciljeva projekta bio  je optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza, a važan aspekt popularizacije biciklističkog saobraćaja na taj način, da taj vid saobraćaja bude ne samo omiljena već i bezbedna alternativa u saobraćaju za sve. Investicija je ralizovana  1. oktobra 2017. do 30. septembra 2019.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %