Vojvođanke u životnoj sredini

CECILIJA TOMIĆ NOVINARKA I SLAMARKA

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Glasom Cecilije Tomić iz Sombora, davne 1972. godine najavljen početak rada nekad u vojvođanskom, kao i u jugoslovenskom medijskom prostoru veoma cenjene, a danas nepostojeće radio stanice, koja je bila deo somborskog Informativnog centra. Poznata somborska spikerka bila je prepoznatljiva po predivnoj boji glasa, kao i  umeću kazivanja lepe reči, posebno one književne. Sića se emisije iz oblasti kulture (Otvorena knjiga), obrazovanja (Dvorište), privrede, sporta, jutarnjeg i večernjeg, odnosno noćnog programa (Večernji zvon i Pletisanke), kao i programa za decu i mlade na kojima je dugo bila angažovana najčešće kao saradnica, ali i kao samostalna autorka i urednica.

“Ja sam imala tu sreću da sam radila posao koji je bio svojevrsna i rekreacija, razonoda… To je bilo nešto čemu sam se ja radovala i uvek vrlo rado odlazila na posao i obavljala novinarske zadatke. Čitav radni vek sam provela u Radio Somboru s tim jedan period radila i na radiju  Novi Sad. To je bilo predivno iskustvo i kada sam se vratila u Sombor mogla sam da prenesem svoje znače”, priča Cecilija Tomić.

Poznata somborska spikerka objašnjava da je od malena volela ručne radove. Pletenje, heklanje, vez, a slamarenje došlo na kraju.

“ Nije jednostavno, vrlo je zahtevno, ali smiruje, ispunjava i odmara. Meni su jednostavno salaši posebni i uopšte priroda, ravnica, suncokreti, ako i mrtva priroda, ali nekako sebe najviše doživljavam u radu slika koje se odnose na predele salaša. Mislim da slamarstvo treba približiti mladima. Mi smo nekada kroz osnovno školstvo imali dodatne sekcije, trudili smo de sa nešto novo saznamo i naučimo. Nažalost moramo da priznamo da toga danas nema, a nije istina da među tim mališanima neko ne bi posegao rukom i okušao se u izradi predmeta od slame„, zaključuje Cecilija.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %