pink jezero
Ekologija

Pink jezero na severu Srbije

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Na delu nedašnjeg Panonskog mora na severu Srbije nedaleko od Subotice nalazi se termalna banja Pačir sa slanom vodom. Specifičnost banje se ogleda u tome što turiste privlači pink jezero koje ih podseća na egzotična jezera sveta.

Pink jezero, Pačir.Foto: Sandra Iršević
Jedinstvenu boju duguje slanoj vodi i mineralima. Foto: Sandra Iršević

Roze slano, termalno i lekovito jezero čija nesvakidašnja boja podseća na jezera od Australije do Bolivije i Meksika godinama je omiljeno kupalište Subotičanima, meštanima Bačke Topole, a ima posetilaca i iz Rusije i Mađarske. Pored lekovitih svojstva kupače i turiste privlači nesvakidašnja boja jezera koja ide od crvene do pink i roze nijanse. Ovu nestvarnu boju koja oduševljava sve posetioce duguje slanoj voodi I različitim mineralima.

Vreme vanrednog stanje rukovodioci Mesne zajednice “Pačir” iskoristili su za urede termalnu banju. Predstavnik mesne zajednice, Oto Nađ objašnjava da je ideja o izgradnji banje potekla još 2006.godine,  kada su dobili novac za bušenje bunara I primećeno da je voda slana, a u period od 2008. do 2010.godine Mesna zajednica „Pačir“ je iz sopstvenih sredstava izgradila banju. Kada su se izvodili radovi 2010.godine na bušenju bunara ispostavilo se da je ova voda slana  i lekovita što je  i utvrdila laboratorija NIS-a .Pačirska banja ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, a otvorena su i dva bazena u zatvorenom prostoru koja su dostupna i zimi.

„Termalna banja Pačir radi već šest godina, a od 2018.godine ima i zatvoreni deo i radi 365 dana u godini.Sada je malo drugačija situacija zbog korona virusa i mi smo bili zatvoreni od 15.marta do 15.juna ove godine i taj period smo iskoristili za renoviranje, tekuće održavanje čitavog sistema, cevovoda, bunara, krečili smo, čistili i sve smo sredili za početak rada. Imamo devet zaposlenih i zahvaljujemo se državi na tri minimalca što je bezbedila, jer nam je pomoć države bila dobro došla da premostimo period od tri meseca“, rekao je predstavnik Mesne zajednice „Pačir“, Oto Nađ.

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.

Foto: Sandra Iršević

 „Voda sadrži litijum, brom, jod u velikoj količini tako da je voda pogodna za lečenje kožnih oboljenja, psorijazu, reumatska oboljenja i oboljenja posle povreda. Naši posetioci su uglavnom penzioneri i ovde se dobro provode”,objašnjava Oto Nađ.

Zbog situacije sa epidemijom infekcije kovid 19 za sada je limitiran broj posetilaca na 600 u toku dana u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije Bačke Topole i Kriznog štaba Vlade Srbije. Dezinfekcija se obavlja stalno.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %