Zelena ekonomija kroz dekorativne predmete

Arhitektinja, preduzetnica Sanja Aleksovski iz Pančeva pokrenula je sopstveni biznis na principu reciklaže. Svoju kreativnost ispoljila je proizvodnjom  različitih predmeta od prirodnih materijala. Aleksovski objašnjava da kao arhitektinja nije mogla da se  dovoljno kreativno ispolji pa je odlučila da pokrene  sopstveni biznis.

Rad za laserskom mašinom

“Tako je nastala  naša mala radionica. Konkretno se bavimo proizvodnjom i izradom dekorativnih predmeta najviše korišćenih u cvećarstvu i najviše ih koriste dekorateri – dekorateri rođendana, dečjih proslava, venčanja, krštenja i to bi bilo to.Naši proizvodi jesu ekološki, koristimo drvo koje je već otpadno drvo”, kaže za ecofeminizam.com Sanja Aleksovski.

Dekoracije za slavlja

U proizvodnji dekorativnih predmeta najviše koristi drvo, lesonit, medijapan, kanapi, drveni štapići.

“Može da se nazove i nekom vrstom reciklaže zato što već koristimo drvo koje je iskorišćeno i koje izlazi iz pilana kao otpad. Suprug i ja smo počeli da kreiramo neke proizvode ručno i sa nekim skromnim alatima koje smo imali i odlučili smo da se ozbiljnije pozabavimo time, ali nismo imali dovoljno sredstava da uradimo neki veći korak. Saznali smo da Grad Pančevo raspisuje konkurs, prijavili smo se i dobili smo sredstva i ta sredstva su nam mnogo značila zato što smo kupili lasersku mašinu za finu obradu drveta gde smo mogli da ispoljimo to jest da realizujemo svaku našu ideju koju smo imali, jer to sa običnim mašinama nismo mogli da izvedemo. Ali sada više nemamo ograničenja. Sve što zamislimo i poželimo možemo da isečemo i da napravimo sa tom mašinom”, objašnjava naša sagovornica.

Dekoracije


U radionici za sada radi Sanja sa suprugom, ali možda zaposle još nekoga jer na tržištu vlada veliko interesovanje za proizvodima koji su 90% od prirodnih materijala.

Rad u radionici

“Pojavilo se veliko interesovanje na tržištu za naše proizvode zato što smo originalni, jedinstveni, drugačiji, povoljni, zanimljivi, zato što smo vrlo odgovorni, zato što ispoštujemo svačije želje, zahteve, vodimo računa da ispoštujemo vremenske rokove tako da ako potražnja bude veća za našim proizvodima sigurno ćemo zaposliti još ljudi”, zaključuje Sanja Aleksovski.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.