Ekologija

Seminar za nastavnike o upravljanju projektima u oblasti zaštite životne sredine

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

U Pančevu je 8. decembra održan seminar iz oblasti upravljanja projektima u oblasti zaštite životne sredine za predstavnike osnovnih škola s teritorije Pančeva i okolnih naseljenih mesta.

Trideset učitelja, nastavnika i direktora osnovnih škola imali su prilike da se tokom seminara detaljnije upoznaju procesom osmišljavanja i pisanja projekata, kao i sa određenim temama iz oblasti zaštite životne sredine.

U okviru seminara obrađene su teme kao što su zagađenje, otpad, ekološki otisak, održivi razvoj, energija i energetska efikasnost, upravljanje otpadom, upravljanje projektima iz zaštite životne sredine i učešće javnosti u zaštiti životne sredine.

Realizatorke seminara i radionice su Jovanka Dakić, Jovanka Vićentić i Ljiljana Janković.

Jovanka Dakić kaže da je ideja seminara da se učitelji i nastavnici upoznaju i osposobe za pisanje projekata, s posebnim fokusom na zaštitu životne sredine i lokalnu zajednicu.

Grad Pančevo prema svom budžetskom planu ima predviđene i edukacije predškolske i školske dece i odraslih, a preko edukacije nastavnog osoblja koje će na ovaj način biti osposobljeno da stečeno znanje prenese kolektivu i učenicima. U okviru tog segmenta organizovan je i ovaj seminar, koji će osim za prosvetne radnike iz osnovnih škola, narednog vikenda biti organizovan i za prosvetne radnike iz srednjih škola, objasnila je Dakić.

Seminar realizuje Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, a organizuje ga Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Ovaj seminar je akreditovan i podrazumeva izdavanje sertifikata polaznicima – prosvetnim radnicima – što im obezbeđuje 8 bodova.

Opšti cilj ovog seminara je osposobljavanje nastavnika za inovativni pristup razvijanju učeničkih projekata iz oblasti zaštite životne sredine. U rešavanju izabranih uočenih problema, upravljanjem projektom povezuju se sadržaji nastavnih predmeta prirodnih nauka sa sadržajima iz oblasti zaštite životne sredine, kaže Jovanka Dakić.

U katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za školsku 2018/2019 Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju ovaj seminar je zaveden pod brojem 820.

Naredne subote, 15. decembra, ovaj seminar biće organizovan i za prosvetne radnike iz srednjih škola s teritorije Grada Pančeva. Ostalo je još malo slobodnih mesta za zainteresovane polaznike, a takođe je predviđeno da na seminaru učestvuje 30 polaznika.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Seminar za nastavnike o upravljanju projektima u oblasti zaštite životne sredine