Ekologija

Moto: #MountainsMatter

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

U svetu i Srbiji danas se obeležava međunarodni Dan planina, 11. decembar, koji treba da podseti čovečanstvo na ekosistem i biološku raznovrsnosti tih područja, koje treba štititi. Moto ovogodišnjeg dana je: „#MountainsMatter“.

Ljudskom aktivnošću, ali I usled klimatskih promena planine postaju sve ugoženije. Klimatske promene, varijabilnost klime i nesreće izazvane klimatskim uslovima, u kombinaciji sa političkom, ekonomskom i socijalnom marginalizacijom, povećavaju ugroženost planinskog stanovništva na nedostatak hrane i ekstremno siromaštvo. Trenutno, procenjuje se da je 1 od 3 osobe u zemljama u razvoju podložno nemogušćnošću snabdevanja hranom, navodi se na sajtu UN.

Meme Lé and his herd, looking for water, Tibet. Photo from the #MountainsMatter Photo contest 2018 organized by Mountain Partnership at FAO. Photo: Helene Copin/FAO

Međunarodni dan planina je prilika za podizanje svesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa.

Planine su od suštinske važnosti za život na Zemlji, jer sa njih nam dolazi najveća količina slatke vode, one su staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta, a svaki deseti stanovnik planete živi u planinskim predelima. I pored toga, ovoj neverovatnoj mreži života koju održavaju planine prete različiti faktori koji razaraju okolinu, posledice klimatskih promena, zloupotreba planinskih resursa, oružani sukobi, te siromaštvo i glad.

Ujedinjene nacije su 11. decembar 2003 godine, usvojile kao međunarodni dan planina, nakon što je 2002. godina, bila proglašena za godinu planina. Ova odluka rezultat je uspeha Međunarodne godine planina, koja se obeležavala 2002., na predlog UN, budući da je pomogla povećanju globalne svesti o važnosti planina, uspostavljanju nacionalnih odbora u 78 zemalja te jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao „Planinska saradnja“ (Svetski sastanak o održivom razvoju, Johanesburg 2. septembra 2002.). FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija) bila je zadužena za koordinaciju Međunarodne godine planina, a određena je i kao vodeća agencija za obeležavanje Međunarodnog dana planina.

Sa rezolucijom 57/245 koja se odnosi na usvajanje Međunarodnog dana  planina možette se upoznati ovde, a samom rezolucijom u ovom tekstu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %