Aktuelno

STAVOVI GRAĐANA O USLOVIMA ŽIVOTA U NASELJU KLIČEVAC

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Organizacija civilnog društva CEKOR – Centar za ekologiju i održivi razvoj u saradnji sa lokalnom organizacijom civilnog društva Kličevački idol, organizovala je sprovođenje anketnog istraživanja s ciljem da se čuju mišljenja i stavovi građana o problemima i teškoćama svakodnevnog života u naselju, o aktivnostima koje bi mogle pomoći da se uslovi života unaprede, kao i o budućnosti naselja i razvojnim perspektivama.

Naselje Kličevac se nalazi na putu Požarevac – Veliko Gradište, u Braničevskom okrugu. Administrativno pripada opštini/gradu Požarevcu. U Srednjem veku Kličevac je bio metoh manastira Tisman i Vodica koga je manastirima darivao knez Lazar Hrebeljanović. Javni objekti (zgrada mesne zajednice, osnovna škola, crkva) izgrađeni su krajem 19. i početkom 20. veka, što ukazuje i na dugo trajanje organizovanog života u naselju i na njegov regionalni značaj. Dom kulture izgrađen je neposredno posle Drugog svetskog rata, a zgrada ambulante 1980. godine. U centru sela nalazi se spomenik vojvode Milenka Stojkovića. Spomenik su podigli maja 1924. godine građani varošice Kličevac. Pored ovog, postoji i Spomenik izginulim borcima, isped Doma kulture, podignut 7. jula 1957. godine. Izgradnja škole krajem 19. veka ukazuje da je naselje Kličevac bilo prosperitetno i sa relativno dobrim uslovima za život u ondašnjim okolnostima.

Od šezdesetih godina 20. veka, broj stanovnika i domaćinstava u naselju se neprekidno smanjuje. Intenzitet opadanja broja stanovnika u Kličevcu veći je od prosečnih vrednosti za ostala naselja ruralnog tipa u opštini Požarevac. Žitelji naselja su suočeni sa negativnim uticajima koje na životnu sredinu proizvode pogoni za vađenje i preradu lignita u električnu energiju u Kostolačkom ugljenom basenu. Do sada nije bilo sistematskog istraživanja stavova i mišljenja građana o uslovima života u naselju i o njihovom viđenju kako se uslovi života mogu poboljšati i na taj način obezbediti bolja perspektiva razvoja i budućnosti ovog naselja.

Dr Ksenija Petovar, sociolog Profesor (u penziji) Arhitektonskog i Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Preuzmite publikaciju: STAVOVI GRAĐANA O USLOVIMA ŽIVOTA U NASELJU KLIČEVAC

izvor: CEKOR

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %