Ekologija

“Pesma ptica u zoru”

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Prva internacionalna ornitološka opera uživo na Prvom i Drugom programu radija Radio-televizije Vojvodine realizovaće se u noći između 5. I 6.maja, kada je se obeležava I Međunarodni dan pevanja ptica u zoru. Emisija će se emitovati pod nazivom “Pesma ptica u zoru” (Dawn Chorus) I reč je o projektu Evropske radiodifuzne unije u kojem učestvuju medijske kuće širom sveta.

Prvi put jedna medijska kuća iz regiona RTV, jedina je učesnica koja program emituje na svoja dva kanala, na dva jezika – srpskom i mađarskom.U etru će se čuti kolektivni zvuk ptica koje pevaju u svitanje. Kako se sunce diže preko horizonta i dan se budi, bude se i stanovnici planete. Pre svih, u cik zore, ptice pevaju svoju ljubavnu pesmu, a taj talas zvuka prelazi preko Azije, Evrope i Severne Amerike i predstavlja jednu od najdužih iskonskih veza sa prirodom. Uz nekoliko izuzetaka, ptičiji cvrkut je aktivnost rezervisana za proleće i rano leto. Ono što možda zvuči kao muzika za naše uši, pticama ono znači nesto sasvim drugo. Jednostavno rečeno, to je način da mužjaci (koji su najčešće i pevači) obeleže svoju teritoriju ali i da impresioniraju i privuku partnerke. Što glasnija, jača i duža pesma, to je veća obeležena teritorija i veća šansa da ih partnerka izabere.Svako stanište ima svoje autentične članove, koje će gosti u studiju, ornitolozi, prepoznavati i davati slušaocima više informacija o tim vrstama”, kaže za portal ecofeminizam.com Dragana Ratković, novinarka i urednica emisije “Pod staklenim zvonom”.

Svako stanište ima svoje autentične članove, koje će gosti u studiju, ornitolozi, prepoznavati i davati slušaocima više informacija o tim vrstama.

Program će da traje sedam sati, a svi slušaoci će imati priliku da slušaju autentične zvuke autohtonih vrsta ptica sa 20 lokacija među kojima su i dve na Fruškoj gori – Zmajevac i Bukovac – Direk.U zavisnosti od vremenske zone, voditelji će se uživo uključivati u svaku od njih kako sunce bude izlazilo, te će slušaoci uživati u zvucima svitanja sa najlepših i najegzotičnijih lokaliteta širom planete, objašnjavaju organizatori. Emisija “Pesma ptica u zoru” pružiće nesvakidašnju priliku da uživo čujete desetine vrsta ptica u njihovim staništima. Prethodnih godina zabeležena je rekordna slušanost te emisije.

Organizator emisije je Radio-televizija Irske.

Program možete pratiti na frekvencijama RNS1 – 87.7 MHz i RNS2 – 90.5 MHz, kao i na sajtu rtv.rs u odeljku Program uživo http://www.rtv.rs/sr_lat/uzivo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %