Uto. avg 9th, 2022

Carinici su sinoć sprečili pokušaj nelegalnog unosa četiri živa primerka afričkog sivog žako papagaja, na graničnom prelazu Kelebija. Ove ptice se ubrajaju u jednu od oko 360 vrsta papagaja, koji su zaštićeni Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore, i nacionlanim propisima Republike Srbije.

Četiri papagaja, koja pripadaju zaštićenoj vrsti, otkrivena su nešto posle ponoći, u automobilu mađarskih registraskih oznaka, kojim je upravljao 51-godišnji dvojni državljanin Srbije i Mađarske.
Vozač je carinicima rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazili papagaji.

Uhvaćeni u krijumčarenju afričkog sivog žako papagaja.

Putnik je pokušao da se opravda, rekavši da je papagaje dobio na poklon u Mađarskoj, kao i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici. Kako nije posedovao dozvolu za uvoz ove zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.
Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.