Ekologija

Trivan: Za vode potrebno je 4,9 milijardi evra

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da Srbija i Sjedinjene Američke Države (SAD) najveći prodor u unapređenju međusobnih odnosa mogu da naprave u oblasti zaštite životne sredine jer je ona, kako je istakao, neopterećena hipotekama i predstavlja neograničeno polje za saradnju država, navodi se u saopštenju.
Govoreći na srpsko-američkoj poslovnoj konferenciji u saveznoj državi Merilend, ministar Trivan je pozvao kompanije iz SAD da investiraju u Srbiji, posebno u oblastima upravljanja otpadnim vodama i otpadom.
„Prema postojećim procenama, Srbiji su u oblasti voda potrebna ulaganja od oko 4,9 milijardi evra, a za upravljanje čvrstim otpadom oko 900 miliona evra. Za remedijaciju i dekontaminaciju zemljišta samo na zagađenim industrijskim lokalitetima potrebno je preko 470 miliona evra“, rekao je ministar Trivan.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i drzavni sekretar Merilenda Dzon VobensmitGoran Trivan

On je dodao da je Srbija posebno zainteresovana i za zbrinjavanje istorijskog i opasnog otpada, kao i za obnovljive izvore energije.
„Budući razvoj Srbije mogao bi da bude zasnovan upravo na investicijama u poslove u zaštiti životne sredine. Budućnost podrazumeva razmatranje nedeljivog trougla ekonomije, životne sredine i energetike“, istakao je ministar Trivan.
„Naša ambicija je da sa svim zainteresovanima u svetu razgovaramo o investicijama koje uključuju i oblasti od ekološkog turizma, preko proizvodnje organske hrane, do industrije“, naglasio je ministar Trivan i pozvao čelnike države Merilend da sa svojom privredno-političkom delegacijom posete Srbiju.
Izražavajući zadovoljstvo što imaju priliku da ugoste ministra Trivana, neki od najviših čelnika države Merilend, kao što su državni sekretar Džon Vobensmit, sekretar za životnu sredinu Ben Grambles i sekretar za prirodne resurse Mark Belton, predstavili su kapacitete Merilenda i napore koje preduzimaju na planu zaštite životne sredine. Izrazili su spremnost da Srbiji prenesu iskustva Merilenda i sagledaju oblasti u kojima je moguća međusobna saradnja, zaključuje se u saopštenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %