Ekologija

Jesetre najugroženije vrste riba na svetu

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Jesetre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa svega nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak. U Evropskoj uniji, jedini region gde se i dalje nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 2” i u severo-zapadnom delu Crnog mora.

Russian / Danube sturgeon (Acipenser gueldenstaedti) Rhine, Germany

Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani sa nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a.“ – izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu “Život za dunavske jesetre” kako bi bolje zaštitile ovu grupu riba. U okviru projekta će biti uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri.

WWF u okviru proslave Dana Dunava, u Prahovu 29. juna od 17:00h u OŠ “Pavle Ilić Veljko”, učenicima i svim zainteresovanima predstavljen projekat „Život za dunavske jesetre“ i prikazuje filmove “Spasavanje gospodara Dunava” i “Tajanstveni džinovi Dunava”. Najmlađi posetioci imaju priliku da zajedno igraju igricu “Spasi jesetru” i da na zanimljiv način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR – International Commission for the Protection of the Danube River) pokrenula je Dan Dunava koji se od 2004. godine, svakog 29. juna, proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Više informacija o projektu “Život za dunavske jesetre”: http://danube-sturgeons.org/; http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/zivot_za_dunavske_jesetre/

Liflet projekta:

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Jesetre najugroženije vrste riba na svetu