Na putu do novog “Ginisovog rekorda” u trčanju 55 uzastopnih maratona za 55 dana kragujevački paraolimpijac Gorac Nikolić svoju petnaestu etapu završio je u subotu, 17. septembra u 11 sati u Pančevu, na Trgu Đorđa Vajferta.
Nikolić je juče ujutru u 6 sati krenuo iz mesta Dunavac, i do cilja u Pančevu istrčao je planiranu maratonsku etapu od 42 kilometra i 196 metara. Četvorica pančevačkih maratonaca čitavu etapu su trčali uz Nikolića, a zatim su im se priključili i članovi Atletskog kluba “Dinamo” iz Pančeva, dok ih je sve na cilju sačekalo i pozdravilo nekoliko stotina građana i članova nekoliko različitih sportskih klubova.

 

Četvorica pančevačkih maratonaca čitavu etapu su trčali uz Nikolića, a zatim su im se priključili i članovi Atletskog kluba “Dinamo” iz Pančeva
Četvorica pančevačkih maratonaca čitavu etapu su trčali uz Nikolića, a zatim su im se priključili i članovi Atletskog kluba “Dinamo” iz Pančeva

 

Sadašnji „Ginisov rekord“ je 52 maratona za 52 dana i u vlasništvu je japanskog atletičara Akinori Kusude.
Nikolić planira da, kako bi oborio rekord, pretrči 2.400 kilometara i na tom putu dotrči do 55 gradova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok je završnica maratona planirana 27. oktobar u Budvi.

Ovaj maratonac krenuo je 3. septembra u postavljanje novog „Ginisovog rekorda“ i planira da svakog dana za šest sati istrči maratonsku etapu od 42 kilometara i 196 metara

Na ovoj deonici čitav maraton sa njim su trčala četiri Pančevca, a pred ulazak u Pančevo pridružili su im se i atletičari Dinama, što je Nikoliću izuzetno prijalo.

„Cela trka je prošla i bolje nego što sam očekivao. Nisam računao ovoliku podršku sportista, posebno sportista Pančeva. Ovo je najmasovniji prizor od kako sam krenuo. Svakog dana se osećam sve bolje i imam utisak da moja poruka dopire do onih kojima je namenjena. Moj motiv je bio prevashodno da se osobe s invaliditetom bave sportom, ali mi je drago što su taj poziv prihvatili svi“, kazao je nakon trke Nikolić, na čijem licu se nisu videli tragovi umora.

Pored sportskog izazova, akcija ima humanitarni karakter, jer Goran Nikolić želi da animira ljude dobre volje i prikupi sredstva koja će uložiti u nabavku sportske opreme i rekvizita za osobe sa invaliditetom, korisnike Regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Iskra u Kragujevcu.

“Motiv da krenem u ovaj projekat je pre svega objekat koji je nikao u Kragujevcu, koji je sagradio Delta holding, na lokaciji koju je opredelio Grad Kragujevac. To je jedinstveno zdanje ne samo u Srbiji, već i u regionu. Mislio sam da ću kao upravnik novog objekta biti korisniji na drumu, da dođem u svaki grad i da predstavim našu “Iskru”, i to nacionalno javno dobro, nego da sedim u toj stolici i da obijam pragove institucija“, objasnio je Nikolić.

 

Pred ulazak u Pančevo priključili su mu se i atletičari AK Dinamo iz Pančeva i uz njega dotrčali do cilja u Pančevu

 

Nikolić je slabovid i vidi samo pet odsto na jedno oko. Ovo je prvi put da sportista sa invaliditetom „napada“ rekord potpuno zdravog sportiste.

On je prekjuče bio u Zrenjaninu, juče u Pančevu, a danas nastavlja do Stare Pazove.

Rotary District 2483 generalni je pokrovitelj “55 maratona”, a u organizaciji maratona u Pančevu učestvuju oba rotary cluba: “Pančevo” i “Mihajlo Pupin”.

Više informacija o napredovanju maratona pratite na sajtu Maraton za ginisa.

Pančevački maratonci podržali Nikolića

Četvorica članova Pančevačkih maratonaca podržali su ovaj poduhvat Gorana Nikolića tako što su ovu maratonsku etapu čitavom dužinom pretrčali sa njim.

Milan Gvero, Goran Dimković, Marinko Knežević i Željko Zeljković želeli su da bar malo olakšaju Nikoliću napornu etapu i želeli su da mu se pridruže čim su saznali za njegov plan.

 

Na slici: Milan Gvero, Goran Dimković, Marinko Knežević i Željko Zeljković sa Goranom Nikolićem na 16km do cilja u Pančevu
Na slici: Milan Gvero, Goran Dimković, Marinko Knežević i Željko Zeljković sa Goranom Nikolićem na 16km do cilja u Pančevu

 

„Videli smo da čovek želi da obori Ginisov rekord i želeli smo da mu pomognemo u tome. Svi u našem timu trčimo i maraton, i ultramaraton, od 3 km do 1.000 km. Kada neko kao Goran svakog dana trči maraton, podrška ljudi mu mnogo znači. Čuli ste i od njega da smo jedina ekipa iz Pančeva koja je trčala ceo maraton sa njim i da mu je to puno značilo. Obično svi trče po pet, šest kilometara sa njim, a nas četvorica smo tokom čitave etape bili uz njega. Bio je oduševljen zbog toga“, kaže Zeljković.

Kako “Maratonci” kažu, s obzirom da trče i po 100 i 200 km u danu, ovo im je bio odličan trening za predstojeće trke u kojima planiraju da učestvuju. Pančevački “Maratonci” nastupiće za sedam dana na ultramaratonu u Beogradu, Liljana Tasić, predsednica Udruženja danas u Češkoj trči ultramaraton, a Mihal Šulja i Željko Zeljković trčaće za Reprezentaciju Srbije 24 sata – 22. oktobra u Francuskoj.

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

By Mateja