Aktuelno

Prekinut pretres protiv Đuri Vavrošu

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Glavni pretres u Osnovnom sudu u Subotici je prekinut u predmetu protiv poznatog ekološkog aktiviste Đure Vavroša, koji je u predsednikEkološkog udruženja Hrast. Protiv njega je podneta  privatne tužbe za krivično delo narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti preduzeća d.o.o.Krivaja. Advokat okrivljenog, Đure Vavroša,  Sreten Đorđević kaže da čvrsto veruje  da će njegov klijent biti oslobođen.

Glavni pretres u Osnovnom sudu u Subotici u predmetu protiv  ekološkog aktiviste Đure Vavroša je prekinut, jer je u toku svedočenja Ištvan Harmati odbio da dalje svedoči I zatražio prisustvo diplomatskog mađarskog konzularnog osoblja.

Fotogarafija preuzeta sa sasta Blic onlline.
Fotogarafija preuzeta sa sasta Blic onlline.

“ Neuobičajeno da  zakonski zastupnik tužioca, Ištvan Harmati odbija da odgovara na pojedina pitanja odbrane. Takva mogućnost je dozvoljena samo u situaciji kada bi odgovor na takva pitanja izložilo lice koje odgovara, svedoka krivičnom pravnoj odgovornosti ili teškoj sramoti.Gospodin Harmati je zamolio I zahtevao prisutvo diplomatskog konzularnog sobolja sa čime smo se mi apsolutno saglasili”, rekao je  Steren Đorđević, advokat okrivljenog.

Da podsetimo, Građani Krivaje posadili su vetrozaštitni pojas od 1.200 sadnica drveća i za to su imali dozvolu opštine Bačka Topola, a d.o.o. Krivaja ih je uzorala.

advokati: Igor Pantelić i Sreten Đorđević
advokati: Igor Pantelić i Sreten Đorđević

Vavroš: ovo je lakrdija

Vavroš je slučaj izneo u medije i nakon toga je usledila tužba od strane preduzeća Krivaja, kako su formulisali zbog rušenja ugleda firme.

Nisam ni najmanje kriv, krivi su oni koji su me tužili.Ja sam ipak uradio nešto za ovaj svet, a to je da sam posadio sadnice koje su oni uzorali. To što sam ja objavio šta su oni uradili je sasvim normalna stvar, jer je napravljenja šteta Krivija, meni i Ekološkom društvu „Hrast“, a ne njima. Niko ih nije terao da uzoru i sami su sebi urušili ugled. Ovo je četvrto suđenje. Mi imamo karte, Urbanistički plan Krivaje gde ima 150 metara  građevinskog reona, gde je I predviđen zaštitini pojas.Čak smo u <lokalnom ekološkom planu našli  iz 2005.godine gde se predviđa duž kompletnog naselja vetrozaštitini pojas što je ušlo u urbanističke planove.Oni to pobijaju, mi imamo dokaze.Sačekaćemo kraj pa ćemo da vidimo”istakao je Đuro Vavroš.

Sa njegovim stavom se ne slažu iz preduzeća Krivaja.

Berćan: Sve je bilo u redu dok nismo izneli dokaze sa facebook-a

Advokat Slavko  Berćan zadovoljan je tokom suđenja, do trenutka kada su sa ubedljivim dokazima sa društvene mreže facebook dokazali da se iz okrivljenog ne krije ekolog, nego da su njegove pobude drugačije.

“U tom nalogu je okrivljeni eksplicitno rekao da negativne komentare može da pretvori u pozitivne pod određenim uslovima I da je to druga priča. Ali u svakom slučaju se kriju I neke osvetničke namere okrivljenog u odnosu na ponašanje Krivaje u odnosu na njegovog sina Mišu”, objasnio je Slavko Berćan, advokat , doo “Krivaje”.

Advokat, privatnog tužioca Slavko Berćan.
Advokat, privatnog tužioca Slavko Berćan.

Advokat okrivljenog  veruje da je i ovaj postupak primer progona ekoloških aktivista sa ovog područja I da na ovaj način čitav postupak dobija međunarodnu konotaciju. Suđenje se nastavlja 19.oktobra, kada treba da se nastavi saslušanje svedoka Ištvana Harmatija i drugih svedoka odbrane.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do jedne godine.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %