Aktuelno

Strah od izbeglica preovladava?

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Položaj izbeglica iz ratom zahvaćenih zemalja koje prolaze kroz Balkan različit je od zemlje do zemlje u Evropi. Stalno im preti deportacija, sučavaju se sa rasizmom, marginalizacijom i brutalnošću. Njihov život je obeležen diskriminacijom, prinudnim migracijama i izgnanstvom.

Arhiva: Izbeglice čekaju ulazak u zemlju snova. Fotografija preuzeta sa sajta: tanjug.rs
Arhiva: Izbeglice čekaju ulazak u zemlju snova. Fotografija preuzeta sa sajta: tanjug.rs

U poslednje vreme sve je više primera u medijima, gde se o izbeglicama govori loše i izjednačajavaju se sa teroristima.Pod uticajem medija, na primer u Mađarskoj sistematski se formiralo mišljenje kod građana i građanki, puno predrasuda prema migrantima i izbeglicama. Većina stanovnika Mađarske se plaši izneglica. Bez obzira što migranti žele samo da prođu kroz Mađarsku, kao i kroz Srbiju, predrasude prema islamu koje su stvorene u Mađarskoj proširile su se brzinom svetlosti, gde su izbeglice izjednačene sa teroristima. To se posebno primećuje poslednjih dana, jer će u Mađarskoj 2.oktobra biti održan referendum na kome će državljani Mađarske moći da se izjasne oko kvota za izbeglice. To direktno pogađa i stanovnike Srbije koji imaju dvojno državljanstvo-srpsko i mađarsko i preko mađarskih medija su svakodnevno “bombardovani” nepotpunim informacijama oko izbeglica. Teroristički napadi koji su pogodili Evropu, ali  i Tursku u poslednjih meseci, promenili su stav o izbeglicama kod mnogih stanovnika Evropske unije. Na njih se više ne gleda blagonaklono, nego u moru informacija i pitanja koja “serviraju” mediji, stiče se utisak da teroristi ulaze u Evropu kamuflirani kao izbeglice iz Sirije. U ne malom broju slučajeva dokazano je da su teroristi bili državljani zemalja gde su počinili napad, ali strah je već obuhvatio narod i on ne jenjava.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %