Aktuelno

Nagrada Darku Šper

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Za serijal istraživačkih tekstova o suđenju zabranjenoj neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Darko Šper jedan je od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Nagrada je namenjena autorima istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata. Nagrada ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Novinar Darko Šper rekao je na današnjoj svečanosti proglašenja dobitnika da mu je posebno drago zbog nagrade, jer dolazi iz Novog Sada.

“Mi se uglavnom bavimo lokalnim temama i drago mi je što su te lokalne teme došle na nacionalni nivo i da je to neko prihvatio. Veoma mi je drago što dolazim i iz Radio-televizije Vojvodine, iz javnog servisa, gde su neke od ovih priča ekranizovane”, kazao je Šper.

On je rekao i da na RTV ima dosta mladih novinara koji se bave istraživačkim novinartvom i koji žele da stave publici na znanje da su u službi njih, a ne političara.

“Nadam se da ćemo tu misiju nastaviti i da nas ljudi posmatraju”, dodao je on.

Serijal istraživačkih tekstova Darka Špera o suđenju zabranjenoj neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj žiri, u čijem radu su učestvovali Brankica Stanković, odgovorna urednica portala Insajder.net, Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a, Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije i Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, je nagradio kao drugoplasirani.

“Serijal se bavi suđenjem Nacionalnom stroju, predstavlja javno dostupnu dokumentaciju i javnosti pruža uvid kako se odustalo od krivične odgovornosti i kako su pripadnici Nacionalnog stroja samo prekršajno odgovarali. Na svetlo dana iznosi jako važnu društvenu temu ali otvara i pandorinu kutiju stanja u srpskom pravosuđu”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu EU za istraživačko novinarstvo je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Procesom dodele nagrade u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.

VOICE

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %