Aktuelno

Godišnje se prijavi oko 700 nestanaka dece

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Svakodnevno u medijima čujemo informacije da je nestalo neko dete. Prema zvaničnim podacima, godišnje se prijavi  preko 700 nestanaka dece. Putem broja 116 000 ASTRA je primila preko 1000 poziva i imala 67 prijava nestanaka dece ( 40 devojčica, 27 dečaka).

Preuzeto sa sajta ASTRA
Preuzeto sa sajta ASTRA

“Akcija protiv trgovine ljudima je organizacija koja se već petnaest godina bavi borbom protiv trgovine ljudima, a od 2012. godine vodi i Evropski broj za nestalu deci 116 000 i bavi se rešavanjem ovog problema. U susret Međunarodnom danu nestale dece 25. maja, ASTRA je sprovela društveni eksperiment kako bismo ukazali na neophodnost kontinuiranog informisanja dece i odraslih o mogućim rizicima u društvu i načinima izbegavanja i zaštite”, navodi se u saopštenju organizacije ASTRA.

 

 

Tim povodom ASTRA organizuje i uličnu akciju za decu i odrasle, 25. maja, na Trgu republike, u periodu 13-14 časova.

“Cilj ulične akcije je infromisanje građana/ki o postojanju i ulozi broja 116 000 u našoj zemlji, kao i o načinima prevencije različitih vrsta nestanaka dece. Ispisivanjem poruka u centru grada, želimo da skrenemo pažnju na postojanje ovog problema u Srbiji. Najveći broj prijavljenih nestanaka, jesu slučajevi dece koja su pobegla od kuće, a zatim slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica, dok je tokom 2015. godine povećan broj migranata bez pratnje koji su se razdvojili od roditelja tokom izbegličke krize. Veoma je bitno da svi građani budu svesni mogućnosti da daju svoj doprinos efikasnoj potrazi za nestalom decom, tako što će pratiti fotografije i vesti o nestaloj deci na našoj Facebook stranici i website-u, te prijaviti ukoliko imaju saznanja koja mogu pomoći da se neko dete pronađe i bezbedno vrati porodici. U toku je rad na inicijativi za uvođenje Tijana alerta, sistema uzbunjivanja javnosti, koji podrazumeva da celokupna javnost bude obaveštena u specifičnim slučajevima nestale dece.Osnovne aktivnosti ASTRE prilikom prijave nestanka deteta uključuju pružanje podrške roditeljima/starateljima deteta i policiji, kao i obaveštavanje javnost kako bi se dete što brže i bezbednije pronašlo. Putem broja 116 000 roditelji/staratelji mogu dobiti informacije šta da urade ukoliko im dete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe. Ova SOS linija je besplatna i dostupna 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji”, zaključuje se u saopštenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Godišnje se prijavi oko 700 nestanaka dece