Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda biće nagrađeno tonom kukuruza.
Ekologija

Domaćinstvo koje su izabrale laste

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije (DZPPS) organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ od 20. do 30. maja 2024. Fokus takmičenja su domaćini i seoska domaćinstva koja u štalama, pod strehama i pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasti. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda biće nagrađeno tonom kukuruza.

Laste su vesnici proleća, ali njihov povratak sa zimovališta krajem marta više nije siguran znak zbog negativnog uticaja ljudskih aktivnosti na prirodu. Intenzivna poljoprivreda, savremeni načini gradnje, upotreba insekticida i klimatske promene ugrožavaju laste i ostale vrste.

„Recept za brojna gnezda lasta potvrđuje se iz godine u godinu: štale sa drvenim tavanicama, životinje, otvoreni prozori i domaćini koji ne prskaju protiv insekata“, objašnjava Vilmoš Barkoci iz DZPPS-a. „Na takmičenje se uvek prijavljivalo preko 100 domaćinstava, a 2021. smo izbrojali čak 101 gnezdo!“

Da bi učestvovali, domaćinstva moraju imati najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasti. Nagrađuje se domaćinstvo sa područja Srbije koje ima najveći broj zauzetih gnezda. Svaki učesnik može prijaviti samo jedno domaćinstvo porodice ili gazdinstva, ne zadruga ili preduzeća.

Prijave otvorene do 30. maja – bori se za nagradu od tone kukuruza!

Glavna nagrada je tona kukuruza, a ostali učesnici mogu osvojiti sadnice voća. Organizator zadržava pravo da smanji glavnu nagradu ako dođe do rasta cene kukuruza. Broj gnezda mora biti prijavljen do 30. maja u 12h.

Pobednici će biti objavljeni 8-9. juna u emisiji Šarenica na RTS1 i na društvenim mrežama DZPPS-a. Prijave se podnose online ili pozivom 021/304-49-25 i 011/400-25-61 radnim danima 09-17h. Žiri čine Milan Ružić, Vilmoš Barkoci i Aleksandra Đurović.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %