Filter rizika biodiverziteta planska reka.
Ekologija

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 – Budite deo plana

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Resursi biodiverziteta su stubovi na kojima gradimo civilizacije. Riba obezbeđuje 20% životinjskog proteina za oko 3 milijarde ljudi. Preko 80% ljudske ishrane dolazi od biljaka.Biodiverzitet se često shvata kao raznovrsnost biljaka, životinja i mikroorganizama. Ipak, on podrazumeva i genetske razlike unutar svake vrste, kao i raznovrsnost ekosistema.

Čak 80% ljudi u ruralnim sredinama zemalja u razvoju oslanja se na tradicionalnu biljnu medicinu za osnovno zdravstvo. Gubitak biodiverziteta, međutim, preti svima, uključujući naše zdravlje.

Šta je biodiverzitet i zašto je važan?

Dokazano je da gubitak može proširiti zoonoze – bolesti koje se prenose sa životinja na ljude. Očuvan biodiverzitet, s druge strane, pruža odlične alate za borbu protiv pandemija.

Iako raste svest o važnosti bioraznovrsnosti za buduće generacije, broj vrsta se značajno smanjuje usled nekih ljudskih aktivnosti. Zbog važnosti javnog obrazovanja o ovom pitanju, UN je odlučio da slavi Međunarodni dan biodiverziteta svake godine.

„Budite deo plana“ je tema za 2024. godinu. To je poziv svim učesnicima da zaustave i preokrenu gubitak biodiverziteta podržavajući sprovođenje Kunming-Montrealskog globalnog okvira za biodiverzitet.

Ovaj Biodiverzitetski plan pruža mogućnosti za saradnju i partnerstva različitih aktera. Vlade, autohtoni narodi i lokalne zajednice, nevladine organizacije, zakonodavci, kompanije i pojedinci bi trebalo da istaknu načine na koje podržavaju plan.

Svi imaju ulogu pa mogu biti deo plana. Međunarodni dan biodiverziteta 2024. očekivano će povećati vidljivost pred Šesnaesti sastanak Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznovrsnosti u Kolumbiji.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %