co2 električni automobili
Aktuelno

Električni automobili i emisija CO2

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Studija Univerziteta Kalifornije u Berkliju otkriva da je u periodu od pet godina emisija CO2 opala za 1,8% godišnje. To su povezali sa rastom električnih i hibridnih vozila u regionu San Franciska, koji čine gotovo 5% ukupnog broja.

Kalifornija, kao najmnogoljudnija i najbogatija država u SAD-u, ambicijozno teži ka „neto nultoj emisiji“ CO2 do 2045. godine, sa ciljem udvostručenja sadašnjeg smanjenja emisija na preko 3,5% godišnje u narednih 20 godina.

Mreža senzora oko Zaliva San Franciska, postavljena 2012., Mreža je omogućila je naučnicima iz Berklija praćenje konstantnog pada nivoa CO2. To potvrđuje pozitivan uticaj prihvatanja električnih vozila na zaštitu okoline.

Ronald Koen, glavni autor studije, ističe da merenja pokazuju da električna vozila stvarno smanjuju emisije CO2. I tako pružaju podršku „elektrifikaciji“ transporta kao efikasnom načinu zaštite okoline.

CO2 je ključni faktor klimatskih promena, a Kalifornija, vođena ekološkim principima, planira zabranu prodaje novih automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje do 2035. godine, istovremeno povećavajući upotrebu obnovljivih izvora energije.

Iako popularnost električnih vozila u San Francisku nije tipična, Koen planira instalaciju senzora i u drugim gradovima.Poput Los Anđelesa, Glazgova i Providensa. Na taj način pokazuju da je „ekološka svest“ i trendovi moguće promeniti i izvan ovog regiona.

izvor: zelena srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %