električni automobil
Energetika

Kinesko tržište: energetski automobili

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Kad pomislite na automobilsku industriju, mislite li odmah na Kinesko tržište?. Ako ne, vreme je da promenite perspektivu! Izvor vesti agencije Sinhua potvrđuje: Kina zauzima poziciju globalnog lidera u prodaji novih energetskih vozila (NEV) i to sa značajnom prednošću. U 2023. godini, ova zemlja je prodala ne manje od 8,87 miliona NEV-a. To je 37% više nego godinu dana ranije.

Ali priča ne staje tu. Ti brojevi čine da Kina drži impozantnih 63,5% celokupne globalne prodaje ovih vozila. Da, dobro ste pročitali. Skoro dve trećine svih NEV-a prodatih u svetu našlo je dom na kineskom tlu. Cui Dongšu, generalni sekretar Kineskog udruženja za putnička vozila, otkriva da udeo NEV-a u ukupnoj prodaji automobila u Kini sada iznosi skoro 30 procenata.

Ovaj rast se ne može pripisati samo unutrašnjim faktorima. Ambiciozni planovi za zeleni razvoj i ubrzan rast automobilskog tržišta podigli su kinesko tržište NEV-a na nove visine, a električni putnički automobili sada predstavljaju 69% prodaje. Sa druge strane, plug-in hibridi prate sa solidnih 31%.

Međutim, Kina ne širi svoj uticaj samo kod kuće. Njeni NEV-ovi su sve traženiji i van njenih granica, posebno na tržištima jugoistočne Azije i Evrope. Upravo iz tog razloga, domaća i izvozna prodaja beleže impresivan rast. Zapravo, kineski izvoz NEV-ova skočio je za neverovatnih 77,6% na godišnjem nivou, dostigavši brojku od 1,2 miliona jedinica.

Zeleniji pristup mobilnosti nije samo trend – to je pokret koji se brzo širi i oblikuje kako će svet vožnji izgledati sutra. Dok Kina nastavlja da vodi u ovoj revoluciji, postavlja se pitanje: Da li je ovo početak kraja tradicionalnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem? Sudeći po ovim podacima, budućnost je već počela – a ona je električna!

izvor beta.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %