Blagodarja će dobitnicima dodeliti Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, koji će i otvoriti ovogodišnju Svetosavsku akademiju.
Aktuelno

Svetosavsko blagodarje i novinarki Violeta Jovanov Peštanac

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Prestižna nagrada Svetosavsko blagodarje biće uručena u subotu. Ove godine među dobitnicima je i novinarka iz Pančeva Violeta Jovanov Peštanac, odgovorna urednica informativnog portala Pančevo MOJKraj.Tradicionalna Svetosavska akademija Udruženja književnika Srbije održaće se u subotu, 27. januara u Beogradu u okviru koje će biti uručeno i Blagodarje.

Udruženje književnika Srbije (UKS) već godinama organizuje Svetosavsku akademiju na kojoj uručuje Blagodarja. I to zaslužnim pojedincima i institucijama za trajni doprinos ugledu i razvoju ovog Udruženja.Kao i za izuzetan doprinos negovanju duha srpske narodne i umetničke književnosti i očuvanju tradicije i narodnih običaja između dva Savindana, a u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, prosvetitelja i književnika.

Kako je prethodna godina za Udruženje književnika Srbije bila dvostruko jubilarna (75 godina od osnivanja Književnih novina i 60. Beogradski međunarodni susreti pisaca). Nagrađenih je više nego prethodne godine.

Tako su prema odluci Upravnog odbora UKS dobitnici Blagodarja Udruženja književnika Srbije za 2023. godinu: Vukova zadužbina, Vladimir Babošin, Nadica Blažić, Dobrila Glišić Gajić, Nataša Gmitrović, prof. dr Mina Đurić, Marija Viktorija Živanović, Branislav Zubović, Zlatomir Jovanović, Đorđe Jevtić, Simonida Milojković, Mila Milosavljević, prof. Aleksandra Mihajlović, Jasmina Ninkov, Dragan Pajević – Dineks, Violeta Jovanov Peštanac, Blagoje Popović, protojerej Milan Popović, Čedna Radinović Lukić, Adam Sofronijević, Miomir Filipović i dr Bogdan Trifunović.

Očekuje se dolazak i blagoslov od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija. Blagodarja će dobitnicima dodeliti Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije.On će i otvoriti ovogodišnju Svetosavsku akademiju.

Tradicionalnu besedu o svetitelju Savi govoriće književnik Radomir Andrić.

Stihove će kazivati dramski umetnik Milan Mihailović Caci, a muzičku podršku pružiće Hor „Kraljice Marije“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %