Aktuelno

Violeta Jovanov Peštanac dobitnica priznanja „Blagodarje“

0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second

Novinarka iz Pančeva, Violeta Jovanov Peštanac dobitnica je priznanja „Blagodarje“. Ona je odgovorna urednica informativnog veb portala Pančevo MOJKraj. Kao i članica Odbora za medijsku saradnju pri Udruženju književnika Srbije.

Ovo prestižno priznanje „Blagodarja Udruženja književnika Srbije” za izuzetan doprinos radu Udruženja književnika Srbije u 2023. godini. Uručeni su na Savindan u prostorijama ove institucije. I to u okviru Svetosavske svečanosti.

Uručeno oko 20 priznanja Blagodarje

Priznanje Udruženja književnika Srbije pripalo je našoj koleginici i urednici Violeti Jovanov Peštanac.I to za novinarske tekstove u kojima je afirmisala aktivnosti u vezi s radom članova UKS tokom 2023. godine.

Tradicionalna Svetosavska akademija Udruženja književnika Srbije, održana je u Svečanoj sali UKS-a, u Beogradu. Besedu je održao književnik Radomir Andrić. Nastupio je hor „Kraljica Marija“ je priredbu učinio svečanijom. Poeziju o Svetom Savi govorio je glumac i književnik Milan Caci Mihailović.

UKS već godinama organizuje Svetosavsku akademiju na kojoj uručuje Blagodarja zaslužnim pojedincima i institucijama za trajni doprinos ugledu i razvoju ovog Udruženja.Kao i za izuzetan doprinos negovanju duha srpske narodne i umetničke književnosti. Zatim, očuvanju tradicije i narodnih običaja između dva Savindana, a u slavu Svetog Save. Prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, prosvetitelja i književnika.

Kako je prethodna godina za UKS bila dvostruko jubilarna. 75 godina od osnivanja Književnih novina i 60. Beogradski međunarodni susreti pisaca. Oni su isto nagrađeni. U Svečanoj sali UKS-a, bilo više nego prethodne godine.

Priznanje dobil su mnoge organizacije

Osim Violete Jovanov Peštanac priznanja su dobili i Vukova zadužbina, Vladimir Babošin (ruski pesnik, književni prevodilac i član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika), Nadica Blažić (osnivač i rukovodilac „Plave školjke“. Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“ zahvaljujući kojoj su neka od dece sa invaliditetom danas uspešni studenti, a i pesnici),.

Dobrila Glišić Gajić (publicista i novinar), Nataša Gmitrović (pesnikinja i saradnica UKS-ovog projekta „Mladi dolaze“), dr Mina Đurić ( profesorka na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i saradica na pratećim manifestacijama jubilarnih 60. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca).

Marija Viktorija Živanović (književnica, humanista i novinarka, pored ostalog i članica UKS-ovog Odbora za saradnju sa medijima), Branislav Zubović (pisac i sekretar Festivala poezije mladih u Vrbasu), Zlatomir Jovanović (književnik, prevodilac i predsednik Udruženja romskih pisaca), Đorđe Jevtić (esejista i novinar koji poslednjih decenija redovno izveštava o događajima na Kosovu), Simonida Milojković (književnica i novinarka), Mila Milosavljević (pisac i novinarka).

Prof. Aleksandra Mihajlović (profesorka srpskog jezika i književnosti i književnica koja je kao zamenik predsednika Odbora za međunarodnu saradnju pri Udruženju književnika Srbije dala veliki doprinos afirmaciji srpske poezije i proze), Jasmina Ninkov (direktorka Biblioteke grada Beograda).

Dragan Pajević – Dineks (uspešan privrednik i donator Udruženja književnika srbije), Blagoje Popović (uspešan privrednik i rukovodilac Kompanije „Bobeks“, kao i donator Udruženja književnika Srbije),  protojerej Milan Popović (osnivač lokovno-umetničke kolonije u Prilipcu i starešina prilipačkog hrama u kojem se pesnicima tradicionalno uručuje nagrada „Pečat kneza Lazara”, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije).

Čedna Radinović Lukić (književnica i predsednica Saveza pisaca u otadžbini i rasejanju), Adam Sofronijević (zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, zaslužan, pored ostalog, i za digitalizaciju „Književnih novina“), Miomir Filipović (književnik i novinar) i dr Bogdan Trifunović (direktor čačanske Biblioteke „Vladislav Petković Dis) .

Blagodarja je dobitnicima uručio Miloš Janković

Skup je molitvom otvorio dr Ugrin Popović, sveštenik i član Udruženja književnika Srbije. Blagodarja je dobitnicima uručio Miloš Janković, predsednik UKS-a.

Tradicionalnu besedu o svetitelju Savi pročitao je književnik Radomir Andrić, a stihove je kazivao dramski umetnik Milan Mihailović Caci.

Svetosavsku akademiju svečarkom je dodatno učinio i nastup Hora „Kraljica Marija“.  

Udruženje književnika Srbije godinama o Savindanu organizuje prigodnu svetosavsku svečanost. Književno-muzički program u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, književnika.

U programu Svetosavske akademije u Udruženju književnika Srbije i ove godine učestvovali su ugledni pisci, dramski i muzički umetnici. Svečanosti su prisustvovali i najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Svetosavlje kao temelj srpske duhovnosti i vere ima nesporno veliki značaj u istoriji srpske književne tradicije. S tim uverenjem Udruženje književnika Srbije sa posebnom voljom i radošću pristupa organizovanju ove svečanosti. Ta se radost sa učesnika u programu prenosi na sve posetioce. Posle programa predsednik Udruženja Miloš Janković uručuje Blagodarja institucijama, organizacijama i ličnostima…Svima koji su u skladu sa svojim mogućnostima, opredeljenjima i načinom rada i delovanja doprineli radu Udruženja književnika Srbije između dva Savindana.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %