Nacionalni rezervat prirode u istočnom jezeru Dongting u centralnoj kineskoj provinciji Hunan ove godine je do kraja novembra registrovao preko 93.000 ptica selica
Ekologija

Dongting: Oaza za ptice selice u Kini

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nacionalni rezervat prirode u istočnom jezeru Dongting u centralnoj kineskoj provinciji Hunan ove godine je do kraja novembra registrovao preko 93.000 ptica selica. To je nagli porast populacije od 27.000 u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je uprava rezervata, prenosi Sinhua.

U srcu centralne Kine, drugo po veličini slatkovodno jezero – Dongting.Postalo je stanište neviđenog procvata populacije ptica selica. Sa preko 93.000 ptica zabeleženih do kraja novembra, ovaj rezervat prirode je postao pravo čudo prirode, privlačeći pažnju stručnjaka i ljubitelja ptica širom sveta.

Jezero Dongting nije samo vizuelna atrakcija, već i ključno stanište za ptice koje migriraju duž rute Istočna Azija-Australazija. Tokom sezone selidbe, istočni region jezera postaje epicentar događaja, privlačeći raznovrsne vrste ptica koje dolaze tu da provedu zimu.

Uprava rezervata preduzela je značajne korake kako bi očuvala ovo jedinstveno stanište. Više od 1.500 hektara močvarnog područja kontinuirano se obnavlja, stvarajući optimalno okruženje za ptice selice. Ovaj pristup pokazao se ključnim za nagli porast populacije ptica, pružajući im sigurno i prijateljsko mesto za odmor i oporavak.

Gao Dali, zamenik šefa uprave rezervata, istakao je važnost pojačanih mera bezbednosti i nadzora. Dnevne patrole su intenzivirane, a sistem praćenja je unapređen kako bi se obezbedila celodnevna zaštita ptica i njihovog staništa. Dodatno, sprovođenje obimne javne kampanje ima za cilj povećanje svesti o krhkom balansu prirode i potrebi zaštite ptica selica.

Ovo izuzetno postignuće rezervata Dongting ne samo da svedoči o uspešnim naporima u očuvanju prirode već i postavlja primer za slične napore širom sveta. Kroz saradnju lokalne zajednice, stručnjaka i entuzijasta, Dongting postaje simbol nade u očuvanju biodiverziteta i harmonije između čoveka i prirode.

izvor:zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %