Svetski dan Ptica Selica.
Ekologija

Dan ptica selica

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Svetski dan ptica selica obeležava se 8. maja. Ove godine se podsećamo potrebe da se očuvaju ptice selice i njihovih staništa. Ovo je takođe način da se skrene pažnja na pretnje sa kojima se ptice selice suočavaju. Na njihov ekološki značaj i potrebu za međunarodnom saradnjom u njihovom očuvanju.
Svetski dan ptica selica prvi put je obeležen 2006. godine. Ova kampanja koju su podržale Ujedinjene nacije pokrenuta je u Keniji, a s godinama je postala sve popularnija. Nedavno je postignut dogovor o tome da se Svetski dan ptica selica obeležava na globalnom nivou dva puta godišnje − druge subote u maju i oktobru, u skladu sa cikličnom prirodom migracija. Na ovaj način proslava može da se održi u svim delovima sveta.

EKOLOŠKA POVEZANOST I NJEN ZNAČAJ


Povezanost je od suštinske važnosti za migratorne vrste, kao i za razne ekološke funkcije. Ona opisuje prirodno i neophodno kretanje vrsta i tok prirodnih procesa koji održavaju život na Zemlji. Živimo u doba kada se milion vrsta suočava sa rizikom od izumiranja, pa je povezanost postala glavna tema kada govorimo o biodiverzitetu i održivosti. Migratorne vrste se kreću širom sveta na različite načine − trčeći, plivajući ili, u slučaju ptica − leteći, povezujući zemlje, ljude i kontinente svojim selidbenim putevima.
Do ovih migracija može doći samo u slučaju da su životinjama dostupna različita staništa na koja računaju tokom svojih selidbenih puteva. Ovi putevi prevazilaze državne granice, nacionalne planove i prioritete očuvanja bilo koje pojedinačne države. Ptice selice povezuju države, dok je za njihovo očuvanje potrebna saradnja između zemalja koja prevazilazi državne granice.

POVEZANOST I PTICE


Putevi kojima se kreću ptice selice povezuju različita staništa. Te duge putanje koje ptice prelaze često podrazumevaju i preletanje negostoljubivih terena, poput pustinja i otvorenih mora. Pogodna staništa za prezimljavanje, kao što su odmorišta i migracione stanice, presudna su za opstanak ovih ptica. Ekološka povezanost ovih lokaliteta važna je za preživljavanje ptica selica, iako im preti gubitak i degradacija staništa. Nestanak ili degradacija ključnih migratornih stanica za ptice selice može izuzetno nepovoljno da utiče na šanse za njihovo preživljavanje, kao i da dovede do defragmentacije koja može imati razarajući efekat na populaciju. Druge postojeće pretnje, kao što su trovanje, neodrživa upotreba, sudari sa izgrađenom objektima i klimatske promene takođe negativno utiču na ptice selice širom sveta.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %