Emisija štetnih gasova za dva odsto do 2030. u odnosu na 2019. godinu, umesto 43 odsto koliko preporučuju stručnjaci i smatraju potrebnim da se ograniči klimatsko zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, upozorila je agencija UN za klimu.
Ekologija

UN: Smanjenja svetskih emisija štetnih za 2 %, a ne 43%

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Aktuelne obaveze koje su zemlje preuzele oko klime dovode do smanjenja svetskih emisija štetnih gasova za dva odsto do 2030.I to u odnosu na 2019. godinu. Umesto 43 odsto koliko preporučuju stručnjaci. Smatraju potrebnim da se ograniči klimatsko zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, upozorila je agencija UN za klimu.

Upozorenje je izdato dve nedelje pred održavanje Konferenciju UN o klimatskim promenama (COP28).

Izveštaj pokazuje da svetske vlade za sada prave „male korake da izbegnu klimatsku krizu“. Međutim, „treba da prave gigantske pokrete tokom skupa COP28“.To je rekao Simon Stil (Stiell) izvršni direktor Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama u video poruci.

„Danas objavljen izveštaj jasno pokazuje da je svaki delić stepena važan.Ali da smo ispali iz koloseka“, rekao je on.

Konferencija UN o klimi koja se održava od 30. novembra do 12. decembra u Dubaiju.Trebalo bi da bude pravi preokret.

Izveštaj je godišnja sinteza najnovijih preuzetih obaveza o smanjenju emisija. To je dogovorilo 195 potpisnika Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. Na skupu COP28 treba da se ustanovi prvi zvanični bilans.

U izveštaju su uključene nove obaveze dogovorene pre godinu dana. I to: Meskiko, Turska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Norveška.Ali ne i ažurirane nove preuzete obaveze od 27 evropskih zemalja.Kao i Brazila, podnete u oktobru.

Emisija štetnih gasova za dva odsto do 2030.

Prema pariskom sporazumu iz 2015. godine utvrđen je cilj da se ograniči zagrevanje planete znatno ispod dva stepena Celzijusa.I, ukoliko je moguće, na 1,5 stepeni Celzijusa, u odnosu na predindustrijsku eru.Tada je čovečanstvo počelo u velikoj meri da koristi fosilna goriva.Ona izazivaju efekat staklene bašte.

Ali da bi postojalo 50 odsto šansi da se zadrži zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, svetske emisije treba da padnu za 43 odsto do 2030. godine. I to u odnosu na nivo iz 2019. godine, prema izeštaju stručnjaka UN.

Bilans rezultata postignutih od Pariskog sporazuma napraviće se na skupu COP28.To će biti važan podatak oko obavezne revizije preuzetih obaveza zemalja do 2025.. Kao i naredne konferencije o klimi u Brazilu COP30.

Tokom sastanka COP26 u Glazgovu potpisnici sporazuma su se dogovorili da će godišnje revidirati svoje preuzete obaveze.Umesto svakih pet godina, ali od tada je to uradio samo manji broj zemalja.

izvor:zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %