Svake godine, drugi četvrtak u novembru se obeležava kao Svetski dan kvaliteta.
Aktuelno

Svetski dan kvaliteta štiti kupce

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Svake godine, drugi četvrtak u novembru se obeležava kao Svetski dan kvaliteta. Ove godine, to pada na 9. novembar. Cilj ovog dana je da se podigne svest o kvalitetu i pruži podrška pojedincima i organizacijama. I to  za postizanje ekonomske prosperiteta i usvajanje visokih standarda kvaliteta. Prvi Svetski dan kvaliteta održan je 2008. godine u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo (U.K.). Svake godine, temu Svetskog dana kvaliteta određuje Chartered Quality Institute (C.Q.I.). Neke od prethodnih tema uključuju „Održivost: Unapređenje naših proizvoda, ljudi i planete“. Kao i „Stvaranje vrednosti za kupce“.

Chartered Quality Institute osnovan 1919. godine, C.Q.I. je profesionalno telo za stručnjake u unapređenju usluga, projekata i kvaliteta proizvoda. Od svog osnivanja, C.Q.I. je postavio standard za promovisanje organizacione izvrsnosti u upravljanju kvalitetom širom sveta. Organizacija sada ima članstvo od oko 20.000 ljudi.Jedina je  organizacija koja može dodeliti ljudima status „Chartered Quality Professional“. C.Q.I. je takođe zadužen za International Register of Certified Auditors (I.R.C.A.).

Svetski dan kvaliteta za unapređenje

Deo misije C.Q.I. je „unapređenje sposobnosti organizacija da pruže najbolje za potrošače i zainteresovane strane.“ Njihova vizija je „svet u kojem organizacije svih vrsta i veličina prosperiraju pružajući izvanrednu vrednost za kupce, zainteresovane strane i društvo.“ Prva konferencija Svetskog dana kvaliteta održana je 13. novembra 2008. godine u Inmarsat Conference Centre u Londonu.

Upravljanje kvalitetom, prilično moderni koncept, podeljeno je na četiri komponente. Poput: planiranje kvaliteta, osiguranje kvaliteta, kontrola kvaliteta.Kao  i unapređenje kvaliteta, poznato kao totalno upravljanje kvalitetom (T.Q.M.). Uopšteno govoreći, to podrazumeva održavanje željenog nivoa izvrsnosti.

Ovaj dan održava standard izvrsnosti

Svetski dan kvaliteta je važan jer sprečava prosečnost, održava standard izvrsnosti i štiti kupce. Ovaj dan posvećen kvalitetu podseća nas da kvalitet sprečava prosečnost i da je važno dati sve od sebe u našim poslovnim, korporativnim pozicijama i individualnim životima. Upravljanje kvalitetom osigurava da se održava standard izvrsnosti u organizacijama i poslovanjima, sprečava se sečenje uglova i loš izlazak u njihovim poslovima. Kvalitetno upravljanje štiti kupce i krajnje korisnike. Kada se kompanije, poslovanja i proizvođači drže određenog nivoa odgovornosti u pogledu kvaliteta, kupci mogu biti sigurni da dobijaju dobru vrednost za svoj novac.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %