Ekologija

Mapiranje klimatskih promena

0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Beograđani će imati priliku da daju svoje predloge za rešavanje problema klimatskih promena i suoče se sa klimatskim izazovima. Povodom međunarodnog Dana zaštite životne sredine na Vračaru i u Starom gradu, građani će moći da obeležavaju tačke koje trpe posledice klimatskih promena. Biće to prilika i da razgovaraju sa stručnjacima i predlažu rešenja. Biće postavljena  mini meteorološka stanica, uz tim projekta TeRRIFICA. Naučnici  i stručnjaci  za klimatske promene  godinu dana mobilišu građane da daju svoj doprinos suočavanju sa klimatskim izazovima u Beogradu.

Građani prelažu rešenja u borbi protiv klimatskih promena

Pokretna mini meteorološka stanica, mobilna stanica za mapiranje, koju je kreirala i dizajnirala arhitektkinja Mirjana Utvić iz Centra za promociju nauke, dosad je bila postavljena na raznim tačkama u Beogradu. Stanica građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje klimatskih izazova u Beogradu. Pored toga, građani dobijaju i osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Beograđani mogu i da se informišu o tome kako svojim aktivnostima mogu da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

Uz mobilnu meteorološku stanicu, u Ulici carice Milice prolaznici će biti u prilici da vide i izložbu „Karavan za klimu“, koju je Centar za promociju nauke osmislio u saradnji sa Francuskim institutom.

Karavan za klimu je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji, a ova izložba je realizovana u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu upoznaje građane sa zaštićenim vrstama na teritoriji Srbije. Predstavlja uticaj različitih globalnih posledica klimatskih promena na biološku raznovrsnost. Kao i na invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, uz odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta.

Projekat TeRRIFICI-onlajn mapa

Beograđani su tokom prethodnih meseci obeležavali lokacije na kojima osećaju pozitivne i negativne efekte klimatskih promena u našem gradu. U okviru projekta TeRRIFICA osmišljen je alat – onlajn mapa. Alat građanima omogućava da zabeleže primere sa kojima se svakodnevno susreću kroz pet kategorija: temperaturu, vodu, vetar, vazduh i zemljište.

Da li negde nedostaje javna česma ili hladovina? Kako bi na nekoj lokaciji mogli da se ublaže efekti vrućine? Građani mogu da obeleže i dobre i loše primere prilagođavanja u odnosu na klimatske promene sa kojima se u Beogradu svakodnevno susreću. Ovo je prilika da neki od izazova budu konstruktivno rešeni. Na taj način građani, uz prethodno kreiranje naloga na interaktivnoj mapi, postaju deo ogromne istraživačke mreže. Imaju priliku da daju doprinos nauci i postaju i sami naučni istraživači.

Akciji su se pridružili i brojni stručnjaci – klimatolozi, energetičari, arhitekte, geolozi, ornitolozi…. Oni iz ugla svojih profesija upozoravaju na neophodnost da svi promenimo svoj odnos prema okruženju. Treba da postanemo svesni svojih uloga u usporavanju klimatskih promena na planeti. Kako ističu stručnjaci, do suštinskih promena moguće je stići isključivo zajedničkom akcijom svih.

Sadnja drveća i ozelenjavanje predložena rešenja

U periodu od juna 2020. do maja 2021. godine, koliko je interaktivna mapa bila dostupna građanima, na prostoru regiona Beograda ukupno su  obeležene 374 tačke. Pozitivni i negativni utisci svrstani su u pet kategorija. Približno polovina ukupnih tačaka je sadržala afirmativne komentare. Druga polovina je mapirana sa dozom kritike i sugestija za popravljanjem okolnosti na terenu.

Neki predlozi, kao što je dodatna sadnja drveća, ozelenjavanje ili uređenje zelene površine su se pojavljivali u nekoliko kategorija: temperatura, vazduh i zemljište. Predloženi su izgradnja zasena putem umetničkih instalacija i zelenila, izgradnja javnih česmi i adekvatnija autobuska stajališta u borbi protiv preterane vrućine.

Ukloniti nelegalne objekte, obezbediti adekvatno prikupljanje atmosferskih voda, sankcionisati nelegalne ispuste otpadnih voda ili postaviti mobilnu zaštitu od poplava su neki od predloga u kategoriji vode.

Svi građani su i dalje pozvani da učestvuju i daju svoj doprinos.

VRAČAR

Plato ispred Opštine Vračar, Njegoševa 77

od 9 do 12 časova

STARI GRAD

Ulica carice Milice, pešačka zona uz park Vojvode Vuka

od 13 do 16 časova

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %