Veštačka inteligencija i video novinarstvo.Ovo omogućava novinarima da brzo i efikasno generišu izveštaje, što im daje više vremena da se fokusiraju na druge zadatke.
Nove tehnologije u teoriji i na praksi

Veštačka inteligencija i video novinarstvo

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

U današnje vreme, veštačka inteligencija (AI) i video novinarstvo postaju sve popularniji u novinarskoj industriji. AI tehnologija omogućava novinarima da brže i efikasnije prikupljaju informacije. Dok video novinarstvo pruža mogućnost da se priče ispričaju na vizuelno privlačan način. U ovom tekstu, istražujemo neke od najpopularnijih aplikacija. Koje novinari mogu koristiti za poboljšanje svog rada.

Jedna od najpopularnijih aplikacija za veštačku inteligenciju u novinarstvu je Wordsmith. Ova aplikacija koristi AI tehnologiju za generisanje automatskih izveštaja na osnovu podataka. Na primer, Wordsmith može da generiše izveštaj o sportskom događaju na osnovu statistika koje su prikupljene tokom utakmice. Ovo omogućava novinarima da brzo i efikasno generišu izveštaje, što im daje više vremena da se fokusiraju na druge zadatke.

Veštačka inteligencija i aplikacije

Druga popularna aplikacija je Lumen5, koja koristi AI tehnologiju za generisanje video sadržaja. Ova aplikacija omogućava novinarima da brzo i lako kreiraju video priče na osnovu teksta koji su napisali. Lumen5 koristi AI tehnologiju za prepoznavanje ključnih reči u tekstu.Kao i automatsko generisanje vizuelnog sadržaja koji se uklapa u priču. Ovo je posebno korisno za novinare koji žele da svoje priče ispričaju na vizuelno privlačan način.

Iako ove aplikacije mogu biti korisne za novinare, postavlja se pitanje da li je u redu da se koriste. Mnogi se pitaju da li će ove tehnologije zameniti novinare u budućnosti. Međutim, većina stručnjaka se slaže da će ove tehnologije samo pomoći novinarima da budu efikasniji u svom radu. Novinari će i dalje biti potrebni da bi se prikupile informacije, analizirale i interpretirale.

Tekst je nastao u okviru projekta “Nove tehnologije u teoriji i na praksi“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %